През тази година в страната се очаква да бъдат завършени и пуснати в експлоатация близо 360 хиляди кв. м офис площи, като над половината от тези площи (212 хиляди кв. м) се намират в столицата София, сочат данни на "Фортън".

Най-мащабните проекти са Хермес Парк в София, който разполага с 50 000 кв. м офис площи, и Бизнес Таун София (Василев Бизнес Сити), чиято офис площ е 53.346 кв. м.

През 2008 г. недостигът на модерни офис площи в центъра на столицата беше изтласкал търсенето към по-крайните райони и се беше наложило убеждението, че новите офис зони ще са разположени около и отвъд Околовръстното шосе.

Тази година обаче се очаква завършването на редица проекти по основни булеварди и в района на широкия център, което, от своя страна, ще преориентира отново търсенето и ще предостави по-широк избор на потенциалните наематели.

Офис пазарът в Пловдив също значително ще се активизира след излизането на 70 хиляди нови офис площи през следващата година. Пловдив винаги се е развивал повече като индустриален център и в тази връзка възниква съмнението дали бизнесът в града на тепетата ще има капацитета да усвои голямото количество нови офис площи.

След понижението на наемните нива на офиси от края на 2008 г., през първата половина на 2009 г. се очаква наемите да запазят текущите си стойности, а за по-неатрактивни локации - даже ще отбележат известен спад, става ясно още от доклада на "Фортън".

През втората половина на годината, с излизането на пазара на по-мащабни проекти, вече може да очакваме край на застоя и раздвижване, както на ценовите нива, така и на инвестиционните сделки.

Като цяло през годината средните наемни нива за нови офиси ще се движат в рамките на 12 - 20 евро за кв. м за столицата, в зависимост най-вече от локацията, и около 9 - 13 евро/кв. м за другите големи градове в страната.

ГрадНови офис площи за 2009 г. (кв.м)София212873Варна39000Пловдив70540Стара Загора10023Плевен7766