Над 1 млн.лв. ще влязат в хазната на Пловдив от продажбата на първите 31 общински апартамента по данъчна оценка, съобщи зам.-кметът Александър Долев. 15 от жилищата на обща стойност 537 000 лв. вече са платени.

В момента тече процедура за още 24 общински апартамента, а на предстоящата сесия на пловдивския парламент ще бъде гласувана продажбата на други 27 жилища.

Подадените молби от кандидат-купувачи вече надхвърлят 300, а с всяка изминала седмица все повече се повишава интересът към обявените за продажба 3000 жилища, 1700 от които са в ромските гета. "Ако продажбите вървят с такива темпове, до 2-3 години няма да има и помен от жилищна криза в Пловдив, където има семейства, чакащи повече от 30 години да се настанят в общински апартаменти", твърди кметът Славчо Атанасов.

Градоначалникът и дясната му ръка Александър Долев са идеолозите на новата жилищна политика на Пловдив, където близо 3000 общински жилища са обявени за продажба по данъчна оценка. Освен чисто политически, идеята им има още един безспорен плюс - общината ще се освободи от скъпоструващата поддръжка на тези жилища.

Парите от продажбите на старите апартаменти се събират в специален фонд и ще се използват само за купуването на нови жилища, уточни Славчо Атанасов. Той очаква общината да реализира продажби за 9 млн. лв., с които да бъдат купени 1000 нови апартамента.

Източник: Труд