Продажбите на ваканционни жилища в САЩ се понижават с 31% през 2007 г.

660
Продажбите на ваканционни жилища в САЩ се понижават с 31% през 2007 г.

Кризата, наблюдавана на пазара на недвижимите имоти в най-голямата световна икономика – САЩ, се е отразила изключително неблагоприятно на продажбите на ваканционни жилища в страната, сочи изнесен доклад на Националната асоциация на строителите.

Продажбите на подобен род жилища са се понижили през миналата година с цели 31%, а тези, купувани с цел спекулиране или препродажбата им на по-висока цена, са намалели с 18%, се казва още в изнесения доклад.

Средната продажна цена на ваканционен имот се е понижила с 2.5% през изминалата година до 195 000 долара, в сравнение с 200 000 долара година по-рано.

За цялата 2007 г. продажбите на ваканционни жилища са се понижили до 740 000 броя, в сравнение с рекордната им стойност в размер на 1.07 млн. броя година по-рано.

Специалисти в сектора обясняват силното понижение с факта, че купувачите са заели изчаквателна позиция, за да видят как ще се развие, като цяло, пазарът на имоти в страната и не бързат да купуват.

В същото време все повече продавачи са склонни да понижават цените на предлаганите от тях имоти с цел да сключат сделка.

Традиционно подобен род имоти са сред най-силно засегнатите в момента на кризи на пазара.

Продажбата на инвестиционни имоти, които обикновено собствениците продават без дори да са живели в тях, или такива със спекулативна цел, са се понижили до 1.35 млн. броя за изминалата година, в сравнение с 1.65 млн. броя година по-рано.

Друга причина за спада в продажбите се сочи затрудненото получаване на ипотечен кредит. Банките стават все по-взискателни в изискванията си към кредитополучателите, на фона на кризата, наблюдавана на ипотечните пазари, и бума на лошите кредити.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg