Продажбите на апартаменти в Манхатън са се понижили през изминалото тримесечие с най-много от 18 години насам, като купувачите изчакват, на фона на перспективите за изпадане на щатската икономика в рецесия.

В същото време неясното бъдеще на финансовите специалисти, едни от основните купувачи на жилища в най-скъпия щатски квартал, е друга причина за намалението в продажбите на апартаменти.

През първото тримесечие на годината продажбите в Манхатън са се понижили с 34% на годишна база, като запасите от непродадени жилища са нараснали с 4.6% до ниво от 6 194.

Средната цена на малките апартаментите, които са кооперативна собственост, се е повишила с 13.2%, в сравнение с първото тримесечие на миналата година, до рекордните 945 000 долара.

Значително по-добре се представят цените на най-луксозните жилища, като те са се повишили с 46% през първото тримесечие, в сравнение със същия период на миналата година, до 5 млн. долара.

Финансовите компании са намалили броя на работещите в тях с поне 34 000 за последните девет месеца, на фона на претърпените значителни загуби, свързани с пазара на ипотечни облигации. Загубите им се изчисляват на близо 230 млрд. долара.

До настоящия момент Манхатън съумяваше да остане встрани от кризата, обхванала сектора, но явно задълбочаването й, както и продължителността й, оказаха своето въздействие върху този пазар.

По-дълго време отнема вече и продажбата на апартаменти в престижния квартал. Средното време за покупко-продажба на жилище се е повишило с 12% до 146 дни, според доклад на Miller Samuel.

За сравнение, в Бруклин цената на имотите се е понижила с 2% през изминалото тримесечие до ниво от 549 000 долара.