Прогнозите за развитието в сектора на недвижимите имоти в Ирландия са доста негативни

711
Прогнозите за развитието в сектора на недвижимите имоти в Ирландия са доста негативни

Над две трети от агентите по недвижимо имущество в Ирландия не очакват каквото и да било подобрение в жилищния сектор в следващите 12 месеца, сочи проучване на NCB.

Базираната в столицата Дъблин агенция редовно прави такива проучвания на пазара сред водещи агенции за недвижими имоти в страната.

Приблизително 49% от всички, които са били анкетирани в проучването, очакват положението на пазара да си остане същото през следващата една година.

Около 29% са песимисти и очакват спадане сред цените и търсенето на жилища в страната, а едва 22% са тези, които очакват подобряване и поемане на цените на жилищата нагоре.

Според повечето икономисти от NCB, именно затегнатите условия по получаване на ипотечни заеми са един от основните проблеми на пазара, особено за тези, които купуват жилище за първи път.

Изправени пред повишаващите се нива на основните лихвени проценти и спадащите цени на жилищата, купувачите ще останат повече от предпазливи и за в бъдеще, категорични са всички анализатори на острова.

Според официалните данни цените на жилищата в Ирландия са спаднали с 9.5% през месец май спрямо сравнимия период на миналата година.

Според проучването, направено от NC,B 85% от агентите по недвижими имоти са заявили в анкетата, че продавачите са намалили исканата цена за продажба на жилище през второто тримесечие.

Освен това продавачите са готови на все повече отстъпки, както и най-различни схеми за разсрочено плащане на жилището, което всъщност е подобрило нивото на транзакциите с имоти до известна степен.

Проучването показва още, че 44% от анкетираните агенти смятат, че цената на имотите ще спадне с около 6 до 10% през следващата 1 година, докато 27% са още по-драстични и прогнозират спад в цените от над 20% за периода.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg