Разрешителните за строеж в Испания са се понижили през март със 70% на годишна база, което сочи по-нататъшно задълбочаване на кризата в сектора на недвижимите имоти.

Броят на разрешителните, издадени за нови жилища, са възлезли на 30 513 през третия месец на годината, в сравнение с 102 330 броя година по-рано.

Спадът на пазара на недвижимите имоти в Испания до голяма степен се предопределя от кризата на пазарите на недвижими имоти в Европа, както и забавянето на ръста на икономиката на страната.

Очаква се икономиката на Испания да регистрира повишение от 2.3% през тази година, което е под правителствените прогнози, направени в края на миналата година, за ръст от 3.1% на годишна база.

През първото тримесечие на годината икономиката регистрира най-слабото си повишение от близо тринадесет години насам, като се очаква слабото й представяне да продължи и през второто тримесечие на годината.

Забавянето на ръста на страната може да накара Европейската Централна Банка да преразгледа политиката си за очаквано повишение на лихвите в еврозоната, на фона на нарастващата инфлация на "стария континент", както и в световен мащаб.

Инфлацията в Испания достигна ниво от 4.7% през май на годишна база, посочиха още изнесени данни на националния статистически институт днес.

Растящите цени на храните и горивата са фактор, който допринесе за повишение на инфлацията в еврозоната до 16-годишен максимум при ниво от 3.6% през март, преди тя да регистрира лек спад до 3.3% през изминалия месец.

Продължилият близо 10 години бум на пазара на недвижими имоти в Испания бе сред основните причини за това ръстът на икономиката да превишава този на еврозоната през последните години, като доста е възможно тази ситуация да се промени.