Броят на сделките с недвижими имоти в Естония се е понижил до най-ниското си ниво от три години насам през третото тримесечие, сочи официална статистика, излязла по-рано днес.

Това е ясен знак за продължаващото "охлаждане" в прегряващата естонска икономика, се казва още в съобщението на Ройтерс.

Рейтинговите агенции и аналитици изразиха притесненията си, че икономиката ще забави растежа си, на фона на високите нива от последните години, на които сме свикнали да ставаме свидетели.

Естония, заедно с останалите си прибалтийски съседи, могат да претърпят сериозно забавяне на икономиките си и "трудно приземяване", коментират пазарните наблюдатели. По-песимистичните от тях прогнозират дори икономическа криза за страните от региона.

Статистиката официално обяви 11 400 сделки с недвижимо имущество, направени за периода на третото тримесечие на обща стойност 1.19 млрд. долара.

Това е спад с около 25%, в сравнение със същия период на миналата година, и със 17% по-малко, в сравнение с второто тримесечие на годината.

Според доклада причините за спада в сделките с недвижими имоти са затегнатите условия за даване на кредити от банките и падащият интерес от страна на купувачите, на фона на значителното повишение в цените от последните две години.

През изминалата година страните бяха и сред тези с най-повишаващите се цени на недвижими имоти в световен мащаб.