Цените при продажба на жилище в Съединените щати през месец декември на изминалата година са отчели рекордно понижение на годишна база, става ясно от изнесените данни, съобщава CNNMoney.

Според изнесените данни на Националната Асоциация на Посредниците при продажба на недвижим имот средната цена на продадените жилища през декември 2007 г. е спаднала с близо 6%, в сравнение с година по-рано, до нива от 208.400 долара.

Трите най-големи понижения в цените са регистрирани през последните четири месеца откакто изобщо се прави статистика, става ясно още от данните на Агенцията.

Продажбата на съществуващи жилища в САЩ също отчете спад в продажбите за последния месец миналата година с около 2.2%, в сравнение с ноември.

Петата по големина строителна компания в САЩ, KB Home е отчела загуби за четвъртото тримесечие, приблизително десет пъти по-лоши от предвижданията.

Анализаторите предричат, че и другите компании, специализирани в жилищното строителство в САЩ, ще продължат да докладват за финансови загуби и през тази година.