Съдия-изпълнители влизат в хотелите край морето преди сезона. Над 30 хотела в курортите са сложени на тезгяха за публична продан заради фалити и невъзможност на собствениците да погасят дълговете си. От Обзор до Синеморец в момента на търг се предлагат 8 луксозни хотела заради лоши банкови кредити. С най-висока цена за продажба е обявен хотел "Клисура" в курорта Слънчев бряг - 6 240 000 лв. Хотел в Свети Влас с РЗП от 7219 кв. м е обявен за 3.6 млн. лв. От обявените за публична продажба имоти на длъжници с най-ниска цена е семеен хотел от 200 кв. м в Синеморец. За него съдебният изпълнител иска 504 000 лв. Над 20 млн. лв. трябва да плати кандидатът за 4-звездния хотел "Луна" в Златни пясъци. 6-етажната масивна сграда е на 50 метра от морето и в нея могат да се настанят 500 туристи. Първоначалната оферта в търга е с 25% по-ниска от пазарната оценка и е 20,8 млн. лв. с ДДС, съобщава в. Стандарт.

За втори път за публична продан се предлага и хотел "Хоризонт" в курорта. Той е на настоящия затворник и бивш общински съветник във Варна Иван Славков. Този път началната цена от близо 2 млн. лв. е коригирана надолу с 20%. Сградата е на 500 м от брега, но е строена през 1965 г.

Половината хотелиери по морето са решили сами да предлагат имотите си, за да се преборят за по-висока цена или изгодни условия преди намесата на съдия-изпълнителите.

Продава се и култовият комплекс "Мартинез" на първа линия в Созопол. Зад българската фирма, която го управлява, стои руски инвеститор. Той иска за комплекса рекордните 15.9 млн. евро. Все още няма мераклия, който да плати тази цена.

Купувач срещу 7 млн. лв. почти година се търси и за хотел "Свежест" в центъра на Слънчев бряг.

По-евтините семейни хотели по морето също трудно се пласират въпреки скромната цена. 4-етажен хотел в Обзор е обявен за 690 000 евро. Семеен хотел в Китен можете да си вземете срещу 185 000 евро. Ахтополски бизнесмен е оценил 3-звездния си хотел за 310 000 евро.

"По-дребните хотелиери като мен започнаха да продават дори и под себестойността на базите си, тъй като кризата в бранша е жестока и сме перманентно във фалит. Аз лично си направих сметката, че е по-добре да продам на минус, отколкото да продължавам да работя на загуба. През миналото лято тризвездните хотели на юг останаха почти празни. Приходи няма, а в същото време плащаме заплати на персонал, електричество, поддържаме басейни и плащаме данъци", обобщи положението 46-годишен хотелиер от Ахтопол.