Драстичен спад на сделките с недвижими имоти в цялата страна - брокери и нотариуси със седмици не могат да сключат сделка.

Предлагането на жилища е огромно, а търсенето - почти никакво. От предкризисната 2007 година до днес цените на домовете са се сринали с близо 40 процента и продължават да падат. Тези констатации почиват на официални данни от Агенцията по вписванията и Националната статистика.

Твърденията на някои агенции за недвижими имоти, че пазарът от края на миналата година започнал да се оживява и цените тръгвали отново нагоре, се разминават с реалността.

Справките в Агенцията по вписванията и Националния статистически институт показват съвсем друга картина.

През предкризисната 2007 година, когато имаше бум на пазара на имоти, Агенцията по вписванията само в София е отчела почти 45 000 продажби на жилища. Това е най-добрата година за брокерите.

Миналата година - сделките са се свили до 17 000. В такива съотношения спадат сделките и в останалите големи градове. Тази година за първите пет месеца са вписани едва 5160 сделки с жилища в София.

Ако за цялата миналата година в София са изтъргувани жилища на обща стойност малко над 2 милиарда лева, за петте месеца на годината сделките са за 660 милиона.

През 2007 г. квадратен метър в столицата струваше средно почти 2400 лева, а сега цената е малко под 1500 лева.

Същото е и положението със средните цени за цялата страна. От малко над 1400 лева средно за България квадратен метър жилище вече струва малко над 920 лева.

От миналата година сделки с имоти се сключват все по-трудно.

Търсят се главно малки жилища, близо до центъра. Големите и луксозни апартаменти се продават най-трудно и бавно.

В интернет страницата на Камарата на съдебните изпълнители има над 2 000 оферти за апартаменти в София. Цените на имотите на длъжници, обявени за публична продан, по правило са по-ниски от пазарните. Но някои банки искат да задържат високи цените, само и само да си покрият загубите по лош кредит или ипотека.

Подобно е и положението с наемите в момента. Бързо намират наематели собствениците на малки едностайни или двустайни апартаменти. Луксозните многостайни жилища седят празни с месеци.

Източник: бТВ