Не се подлъгвайте по каменните стени. Зад тях се намират красиви съвременни домове. Тази любопитна архитектурна тенденция съчетава старото и новото, историята и съвремието.

За да отбележим тази мода, решихме да ви покажем седем възхитителни къщи, вградени в руити.

House of Ruins от NRJA

Латвийските архитекти NRJA завършиха проекта House of Ruins и спечелиха награда за съвременен дизайн. Домът се издига в руини от 19 в. Едно време те са били част от хамбар.

Освен спецефичен контраст, създаден от камъка и тухлените стени, собствениците на тази къща могат да се насладят на красотата на Балтийско море.

Къщата е екосъобразна и използва соларни пасивни термални стени, енергоспестяващи уреди и енергоспестяващо осветление.

E-C House от Sami Arquitectos

E-C House представлява красива бетонна къща, която е стратегически разположена между разпадащите се скални стени на стара сграда.

Къщата умишлено е създадена в светли цветове, тъй като така контрастира на фона на тъмните руини. Дизайнът е дело на Sami Arquitectos.

Къщата служи като ваканционен имот и се намира край Северния Атлантически океан.

Бялата къща от WT Architecture

Тази къща е рожба на WT Architecture. За целта е вдъхнат нов живот на шотландски руини. Къщата интегрира принципите на пасивния дизайн с минимум енергийни потребности.

Архитектите са използвали местни материали за конструирането й. А покривът е зелен.

Мелницата от WT Architecture

Още една шотландска невероятна гледка и, разбира се, руините на стара мелница. Неин автор отново са експертите от WT Architecture.

Мелницата е „съживена“ с помощта на съвременни детайли. Фасадата остава каменна, а екстериорът контрастира на използвания дървен материал, който е в бледи цветове.

Къща в Линешо от Buchner Bründler Architekten

Швейцарското студио Buchner Bründler Architekten е скрило минималистична и съвременна лятна къща във вътрешността на 200-годишна дървена и гранитена постройка.

Архитектите на къщата в Линешо са запазили старата фасада.

Къща Кабрела от Organica Architects

Руините на тази къща, която е поне на 100 г., служи като рамка на къщата Кабрела – съвременна резиденция в Синтра, Португалия.

Тя е дело на Organica Architects и представлява двуетажен дом със запазени каменни портали, стени и прозорци. Както забелязвате, прозорците са от пода до тавана и предлагат изобилие от светлина на фона на каменните стени.

Ферма, разположена непосредствено до параклис, от Bergmeisterwolf Architekten

Bergmeisterwolf Architekten са трансхормирали тази италианска ферма в съвременен зелен дом.

Отново виждаме съчетанието на ново и старо. Архитектите са проявили уважение към оригиналната архитектура, но са й придали и съвременност.