Сгради в бъдещето ще се отопляват само от отделената човешка топлина

1035
В скоро време някои сгради няма да имат нужда от някакъв вид енергия, за да се отопляват зимно време. В Стокхолм се разработва проект, който ще позволява дадена сграда да се отоплява само от отделената от посещаващите я хора топлина, съобщава AFP.

Телесната топлина, отделена от хилядите пътници, преминаващи през Централната гара на шведската столица, ще се използва за отоплението на съседно разположена офис сграда. За амбициозния проект е ангажирана компанията Jernhuset.

Според официалната статистика през гарата минават на ден повече от 250 000 човека, които заминават и съответно пристигат от някъде, или просто пазаруват в огромния брой магазини, разположени там.

Топлината, която се излъчва от техните тела, ще бъде улавяна чрез специално разработена вентилационна система, която ще служи и за затопляне на вода. Така затоплената вече вода ще се отвежда посредством тръби и други инсталации до съседно разположената сграда.

Според изчисленията на специалистите, работещи по проекта, топлината ще бъде достатъчна за затоплянето на сградата, в която освен офис помещения има и хотел, както и няколко магазина.

Новият офис център се очаква да отвори врати през 2010 г. когато и ще стартира своята работа новата нетрадиционна отоплителна система.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg