София се нарежда на 108-мо място в света по месечни цени за паркиране, показва пазарно проучване на цените за паркиране в общо 147 различни точки на света, изготвено от Colliers International.

В Европа българската столица изпреварва Варшава и Дъблин и се нарежда непосредствено след столиците на Румъния, Хърватска и Черна гора. Проучването на Colliers е към юни 2010 г. и отчита средните цени за паркиране в централните части на големите градове в света. В София, месечната цена за паркинг в центъра на града (без „Синя зона") възлиза средно на 95 евро, докато дневната тарифа за пълен работен ден е около 8 евро.

Същевременно българската столица държи и най-ниската месечна цена за паркинг в центъра на града на Балканския полуостров, като в тази класация не влиза Истанбул, където няма месечна такса, а само символична дневна цена в размер на около 4.90 евро. Най-скъпо излиза паркирането в Тирана, Белград и Атина - между 148 евро и 200 евро месечно.

Най-скъпата европейска столица по цени за паркиране и през 2010 г. остава Лондон. Работещите в центъра на града трябва да отделят 760 EURO месечно за паркиране, което е с близо 80 евро по-малко отколкото през 2009 г. Втори и трети в класацията за Европа се нареждат Рим и Цюрих, със съответно 500 евро и 490 евро месечно. Сред първите десет попадат още Брюксел, Копенхаген, Виена, Амстердам и Женева. Най-евтино на месец е паркирането в градовете Дъблин, Хелзинки, Киев и Белфаст - между 23 евро и 65 евро.

Анализът на Colliers посочва и през тази година Лондон и като най-скъпият град за паркиране в световен мащаб. Втори в класацията отново е Хонконг, където месечната такса за паркиране, за разлика от европейските столици, почти не се е променила - тя е намалена едва с 2.4 евро на 605 евро. Непосредствено след това се нарежда друг азиатски мегаполис - Токио (532 евро). Интересен факт е, че в Топ 10 присъстват два австралийски града - Сидни (под номер 7) и Пърт (под номер 8). Бризбейн също не е далече от големите десет, нареждайки се 15-ти в класацията. Най-скъпият град за паркиране в САЩ и през 2010 г. остава Ню Йорк, където средната месечна такса варира между 430 евро и 437 евро.

В долния край на класацията на месечната такса за паркиране са индонезийската столица Джакарта (22 EURO), западноиндийският град Мумбай (19 евро), и индийските градове Бангалор и Делхи (16 евро).