Кризата на пазара на недвижими имоти в Испания и пониженията на цените едва ли ще отминат до една-две години, категорични са по-голямата част от специалистите в сектора на Иберийския полуостров.

В следващите няколко години се очаква цените на жилищните имоти да се понижат с около 25 – 30%, сочат данни от проучвания и анкети на различни агенции за имоти в страната. Вероятността пазарът да продължи да бъде в състояние на рецесия поне още 2 години е изключително голяма.

Според директори на водещи компании в сектора, стабилизирането на пазара на имоти в страна ще дойде доста по-бавно от първоначалните очаквания и ще отнеме много повече време.

Официални данни на Министерството по жилищната политика цените в Испания показват, че цените на имотите все още успяват да задържат сравнително стабилно ниво на растеж(около3.8%) и засега не са отчетени понижения.

Бъдещото спадане в цените и продажбите на имотите в Испания до голяма степен се дължи и на пренасищането на пазара.

Големите международни строителни компании реализират все по-големи жилищни проекти не само в Испания, но и в други части на света. Това води до многократно превишаване на действителните нужди, а и кризата в последната година допълнително усложни положението на световните пазари на имоти.