Най-големите строителни компании в САЩ последваха примера на представители от други отрасли и се обърнаха за помощ към правителството на страната поради предстоящите им разплащания или рефинансиране на огромните си задължения, пише The Wall Street Journal.

Предприемачите предупреждават регулаторните органи, че оператори на хиляди офис центрове, хотели, търговски центрове и други обекти с търговско предназначение ги очаква дефолт по кредити, лишаване от правото на собственост и дори банкрут.

Според данните на изследователската фирма Foresight Analytics LLC през следващите три години строителите трябва да рефинансират близо 530 млрд. долара търговски ипотечни кредити, от тях 160 млрд. долара през 2009 г.

При сегашната обстановка да се получат нови кредити, на практика, е невъзможно, а паричните потоци от търговските площи направо пресъхнаха.

Водещи компании от сектора на недвижимите имоти изпратиха преди време писмо до финансовия министър на САЩ Хенри Поулсън, в което те описаха крайно неблагоприятната обстановка на пазара и възможните негативни последици. В писмото се споменава още за трудния достъп до кредитиране на повечето от заемателите.

Представителите от отрасъла помолиха за включването на сектора на търговските недвижими имоти в нова правителствена програма за 200 млрд. долара, която първоначално бе насочена в подкрепа на пазара на кредитиране на покупка на автомобили, образование и покриване на задължения по кредитни карти. Ако програмата се разрасне и към търговските ипотеки, то банките ще започнат много по-лесно да отпускат нови кредити на предприемачи, отбелязва WSJ.

Строителите проведоха преговори с представители от министерството на финансите на САЩ и членове на Конгреса. След тях чиновниците от финансовото ведомство и ФЕД обещаха, че ще разгледат възможността за включване на ипотеките по търговски площи в програмата за 200 млрд. долара в подкрепа на кредитирането, която, както се очаква, ще бъде отпусната не по-рано от февруари 2009 г.