Строителният сектор в Русия все повече се нуждае от работна ръка

527
Строителният сектор в Русия все повече се нуждае от работна ръка

При работата по многобройните строителни обекти в Русия започва да се усеща все по-голямата нужда от работна ръка, съобщава MoscowNews.com.

За сектора трябва спешно да бъде измислено някакво алтернативно решение за сигурно осигуряване на работници, казва пред руските медии Николай Кошман, директор на Руската асоциация на строителните работници.

Почти всички млади момчета, които завършват строителни техникуми, колежи или университети, биват веднага повикани в армията. Там те нямат никакви възможности да добият практически опит, който е жизненоважен за започване на по-добра работа.

Това води до остра нужда от квалифицирани кадри в сектора, тъй като в момента на някои от строителните обекти работят хора без никакъв професионален опит, което често води до инциденти.

Строителните компании са готови да плащат много високи възнаграждения на хора с познания и професионален опит в строителството, но много трудно откриват такива.

Някои от предложенията за разрешаване на този проблем, който разраства, е създаването на нови училища и университети по строителство, както и стимулирането на все повече жени да учат в тази сфера.

Освен това от образователното министерство на Руската федерация разбират нуждата и голяма част от самия образователен процес да бъде променена и осъвременена.

Заради нарастващата липса на работна ръка е необходимо и въвеждането и използването на все повече машини в строителните работи, а не както досега - над 75% от работата да се върши от човешка ръка.

В столицата Москва беше отворен специален институт, в който студентите ще изучават само една специалност – строително-инженерни дейности и практики. За да се дипломират първите специалисти обаче, са необходими няколко години.

Според Кошнам и това е известна надежда, ако руснаците не искат в бъдеще по строителните обекти да работят само китайци или виетнамци.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg