Строителството на всички нови сгради и комплекси в Обединените Арабски Емирства са изпълнени с толкова много зеленина, че и последният проект едва ли ще изненада някого, освен с мащабите си, пише Inhabitat.com.

В ОАЕ този път стартира проект за изграждането на цял зелен еко-град, който да си съперничи с легендарния Masdar - дело на популярния със своите нестандартни проекти архитект Норман Фостър.

Проектът за еко-град в този случай обаче е дело на Рем Коолхаус и неговото архитектурно ателие ОМА, като наподобява Masdar с това, че няма никакви въглеродни емисии и други видове органични отпадъци.

Самият град ще бъде разположен на територията на едно от седемте емирства - Раса ал Хайма, включено в състава на ОАЕ, което в четвъртото по големина и население.

Проектът на града включва той да обхваща територия от 1.2 млн. кв. м, като всичките материали, използвани за неговото построяване, ще бъдат добити от околностите на града. Архитектурата на всички сгради в него, естествено, ще бъде изцяло съобразена с арабския стил, комбиниран с най-съвременните технологии.

Електричеството на уникалния град ще се осигурява от това, което има в изобилие в района – слънцето. Ще бъдат изградени хиляди соларни панели и технологии, които ще покриват нуждите на града изцяло.

В града са включени множество зелени площи и различни по големина и размери водни басейни за подсигуряване на прохлада и свеж въздух за жителите на града, разположен в пустинята.

Според плановете целият проект ще бъде осъществен на няколко фази. Окончателното завършване на последната фаза по изграждането на еко-града се очаква да приключи не по-късно от 2012 г.

Засега цените за придобиване на жилище в новия град не са уточнени, но се предполага, че ще бъдат в границите на няколко милиона долара.