В последните една-две години се забелязва промяна в желанията и изискванията на компаниите, които се явяват основните наематели на офис площи в големите градове в Италия.

Най-изразена е тази тенденция в Милано и столицата Рим, сочат данните от последните изследвания на пазара на агенцията за недвижими имоти Savills.

Все по-разпространено става търсенето на качествени офис пространства, разположени насред големи паркови пространства. Голямото застрояване в централните част на големите градове в света налага търсенето на офиси, построени в крайградските локации на градовете.

Проучването на Savills показва, че активността при търсенето на офис площи в Милано е по-висока от тази в Рим. Основната причина за това е предлагането на по-качествени площи, отколкото в столицата.

В модната столица на Италия търсенето на офис площи е намаляло в сравнение с отчетените високи нива в края на предходната 2007 г. Данните показват увеличение в търсенето на малки офис площи между 500 и 1.500 кв.м., на което се дължи и спадът в доходността от отдаване на площи под наем.

В столицата Рим нещата са малко по-различни. Търсенето и предлагането на офиси се намира в известно равновесие, а цените отчитат относително малък, но постоянен, ръст.