Цените на недвижимите имоти в 20-те най-големи града в САЩ са се понижили с рекордните 10.7% през първия месец на годината - спад, невиждан в историята на индекса, показват изнесени данни за индекса S&P/Case-Shiller, относно цените на жилищата, съобщава Bloomberg.

Това бе и 13-ото поредно понижение в цените на имотите в САЩ. За сравнение, през последния месец на миналата година цените на недвижимите имоти отбелязаха понижение от 9%.

Спадът в цените превиши средните очаквания на анализаторите за 10.5%, като те варираха от понижение в размер на 9.5% до 11% за първия месец на годината.

Анализатори прогнозират, че понижението в цените на имотите ще продължи, на фона на кризата, наблюдавана на ипотечните пазари и нарастването на лошите кредити в страната.

На месечна база цените във водещите градове в САЩ са се понижили с 2.4%, след понижението им от 2.1% месец по-рано.

Най-голям спад сред 20-те града са регистрирали цените на недвижимите имоти в Лас Вегас, където те са се понижили с 19.3%, следвани от Маями. Единственият сред големите градове с регистрирано повишение е бил Шарлот.

От инвестиционната банка Lehman Brothers Holdings Inc. прогнозират и по-нататъшни загуби за индекса с нови 10%, като очакванията са цените на имотите да се стабилизират през третото тримесечие на 2008 година.

Продажбите на съществуващи домове отчетоха изненадващо повишение през февруари, което бе и първото им от седем месеца насам. Средната продажна цена на еднофамилните къщи обаче е регистрирала понижение от 8.7% на годишна база.

Все по-голям става броят на анализаторите, прогнозиращи рецесия за щатската икономика, като много от тях са на мнение, че водещата световна икономика вече е изпаднала в подобно състояние.

Лошите ипотечни заеми се повишиха с 60% през февруари, което бе допълнителен притеснителен знак за развитието на сектора.