Цените на парцелите в Букурещ и околностите са спаднали през 2008 г. с до 40-50%, очакванията за 2009 г. са тенденцията на спад да продължи, съобщава вестник "Гъндул".

"Продавачи има, но все повече от тях са притиснати от кредити, а купувачите вече не са склонни да дават същите пари, като преди", посочва представител на консултантска фирма за недвижими имоти. Цените ще спаднат с между 30 и 60%, дори и тези в най-добрите зони няма да бъдат пощадени от тенденцията, като цените им ще спаднат с между 10 и 30%, казва той.

Парцел земя, който преди се продаваше за 4000 евро на квадратен метър, сега може да се купи за 3000 евро на квадратен метър, уточнява консултантът.

Фирмите инвестират все повече в проекти, които носят доход от наем, като площи за офиси и логистични пространства, а тези, които дръзват да инвестират в жилищни проекти, са все по-малко заради условията на кредитите. Голяма част от предприемачите вече обявиха отлагане на строителните работи по проектите за жилищни сгради, информира "Гъндул".

Източник: БТА