Цените на жилищата в Абу Даби са скочили с 53% за последната една година, става ясно от данни от проучване на консултанта по недвижими имоти Colliers International.

Според мненията на експерти в повечето фирми в сектора в Абу Даби цените, както и наемите на жилищата, ще продължат да се покачват и през следващите три години.

Новопостроените жилища на пазара до 2010 г. се очаква да достигнат около 100 хил. годишно, което е напълно достатъчно, за да покрие търсенето.

Прогнозите са за 140 хил. нови жилища, които да бъдат построени до 2013 г., като качественото строителство и повишаващия се интерес от страна на чужди купувачи се очаква да предпази пазара от изпадане в състояние на свръхпредлагане.

В столицата на емирството в момента има около 180 хил. жилища, от които над 98% вече за закупени и заети, става ясно още от данните на Colliers International.

Очаква се също така и наемите в търговския сектор да поемат нагоре поради нуждата от нови площи. В този сектор в момента наетите площи възлизат на 99%, а тенденциите и прогнозите на анализаторите са за повишаване на търсенето.

Снимка: БГНЕС/ЕРА