Цените на жилищата в Нова Зеландия са отчели най-ниския си ръст през януари тази година от 12 месеца насам, на фона на рекордно високо ниво на търсене и покачващи се цени на живот в страната, съобщава Bloomberg.

Цените са се покачили с 8.9% през първия месец на новата година, в сравнение с година по-рано, което е доста по-умерено от 10%-то покачване, отчетено за декември 2007 г., става ясно от данните, изнесени от оторизирана правителствена агенция в столицата Уелингтън.

Охлаждането на пазара на недвижими имоти в Нова Зеландия допълнително ще забави икономическия ръст на страната, предвиждат икономическите анализатори.

Средната цена на жилище в Нова Зеландия е било около 307 хил. щатски долара през първия месец на тази година, показват още изнесените данни. В някои от по-отдалечените части на страната цените на жилищата почти не са се променили за изминалата година.

Според управителя на централната банка на страната Боулард, който остави лихвените проценти непроменени за първия месец на тази година, покачващите се цени на хранителните продукти и на горивата подхранват инфлацията.

Промените в цените на жилищата са най-големи в районите около столицата Уелингтън и втория по-големина град в страната Оукланд.