Цените на жилищата в САЩ са се понижили през август за 8-и последователен месец, запазвайки малка надежда за скорошен обрат на пазара на недвижими имоти, съгласно S&P/Case-Shiller индекс, пуснат във вторник.

Нещата може да станат даже още по-лоши, казва икономистът от Йеил - Роберт Шийлър, който спомага за създаването на индекса.

Цените на жилищата са се понижавали всеки месец от началото на годината. Индексът, следящ изменението на цените на недвижимите имоти в 10 основни щатски метрополиса, отбеляза спад от 5% през август, в сравнение със същия период миналата година.

Това беше най-голямото понижение при индекса от юни 1991 г. насам. Най-големия регистриран спад от индекса бе през април 1991 година, когато той падна с 6.3%.

Индексите в 20 от най-големите щатски райони падна с 4.4%, в сравнение с миналата година, като в 15 от 20 района бе отчетен спад в цените.

Състоянието на имотния пазар в САЩ тревожеше потребителите през последните месеци, като влошеното състояние се предопределяше от внезапното влошаване на състоянието на ипотечния пазар.

Слабостта на пазара на имоти накара мнозина анализатори да очакват забавяне на ръста на щатската икономика.

Мнозина икономисти очакват Федералният резерв на САЩ да намали равнището на лихвените проценти след края на двудневната среща във вторник. Фед изненадващо намали лихвите с половин процентен пункт през миналия месец.

Докладът показа падане на цените в Кливланд 4.1%, Лас Вегас 7.6%, Маями 7.8%, Минеаполис 4%, Финикс 8%, Сан Диего8.3%, Тампа Флорида 10.1% и Вашингтон Окръг Колумбия съответно 7.2%.

Тампа измести Детройт като града с най-голямо понижение в цените на имотите. Детройт пък регистрира понижение от 9.3%, в сравнение с миналата година.

Националната агенция по Недвижими имоти заяви,че продажбите на съществуващи домове са намалели с 8% през септември, което е най-големият им спад от 1999 г. насам.

Средната цена на продадените жилища се е понижила до 211 700 долара през септември, или 4.2% по-ниско, в сравнение с миналата година.