Цените на недвижимите имоти във Великобритания през декември падат с най-бързото темпо от три години насам, като заплахата за нови понижения може да нарастне през 2008, се казва в анализ на Hometrack.

Средната стойност на жилище в Англия и Уелс пада за трети месец, този път с 0.3% до 175 200 паунда (348 350 долара). Според прогнозата на Hometrack през следващата година цените ще се повишат само с 1%, докато броят на сделките ще паднат със 17 на сто.

Цените са нарастнали с 3% от преди година, най-ниската стойност от 18 месеца. Средният период за продажба на жилище се е повишил до 8.3 седмици, най-високото ниво от както се публикува проучването от 2001 насам.

Citigroup е песимистично настроена прогнозирайки, че „токсичен микс” от надценени имоти, рекордни нива на кредитите и високите разходи на ипотеките, вероятно ще доведат до нови понижения на цените.

Средната лихва предлагана от кредиторите на ипотеки за 95% от стойността на собствеността, фиксирана за 24 месеца, се повиши до 6.44% от 6.42% през октомври. Общия потребителски кредит в страната е 1.4 трлн. Паунда.

Централната банка понижи основната лихва с четвърт пункт до 5.5% на 6 декември, поради тревоги относно бъдещия ръст на икономиката.