Последните данни за индекса на цените на имотите на Halifax показват, че за периода на последната една година до края на месец юни цените са паднали с цели 6.1%.

За изминалия месец отчетеният спад е 2%, става ясно още от данните на най-големия кредитор във Великобритания. Все пак това е по-ниско понижение, в сравнение с отчетеното от 2.5% за май.

В настоящия момент цените на жилищата на Острова са на същите нива, на каквито са били през август 2006 г., 10% по-високи, отколкото са били през юни 2005 г. и почти 40% по-високи от юни 2003 г.

Според последните данни от проучванията на пазара, направени от Halifax, в момента средната цена на жилищата на Острова е 180 344 паунда.

Изчисленията на специалистите в сектора показват, че цените на имотите са се покачили с около 196% от регистрираното рязко спадане през 1990 г.

Положението в страната в момента е доста тревожно, което допълнително подсилва негативното развитие на пазара. Безработицата е на едни от най-сериозните нива от няколко десетилетия насам.

В момента около 30 млн. британци са работещите, става ясно след официалните данни на статистическия институт на страната. Общият брой на безработните се е увеличил с около 76 хил. души за трите месеца до април, сравнено със същото тримесечие.

Покупателната способност на населението се намира под сериозно напрежение и в последните месеци отчита непрекъснато намаляване. Това се дължи най-вече на повишаващите се цени на жилищата в последните няколко години и на живота като цяло.

Средното ниво на възнагражденията на британците е нараснало с около 3.8% за периода от 1 година до месец април, сравнено с 4.2% повишение в цените на повечето стоки за масово потребление на пазара.

От друга страна, същественото покачване в цените на горивата (12%) и хранителните стоки за последната една година подпомогнаха най-значителното изпразване на портфейлите на британците.