Спадът на цените на жилищата във Великобритания през юни остава близо до най-широкомащабните нива, откакто Кралският институт на сертифицираните експерти в сферата на недвижимите имоти (RICS) започва да води статистика за пазара през 1978 г., тласкайки страната по-близо до рецесия, предава Bloomberg

Броят на агентите на недвижими имоти и инспекторите, които казват, че цените са паднали, надхвърля този на отчитащите повишения с 88 процентни пункта, съобщават днес от базираната в Лондон група. За сравнение, цифрата е била 92.2% за миналия месец и 94.2% през април – най-лошата, откакто започва статистиката.

Броят на одобрените ипотечни заеми във Великобритания пада през май до най-ниското си ниво най-малко от девет години насам, а страната е изправена пред спад на цените на жилищата, който е много рязък, според Кейт Баркър от Централната банка на Великобритания. Ускоряващата се инфлация предотврати намаляването на основната лихва ос страна на институцията от настоящите 5% с цел избягването на рецесия.

Банките ограничават кредитирането след колапса на пазара на високорискови ипотеки в САЩ, който досега е струвал на финансовите институции 410 млрд. загуби и отписвания на активи. Банките във Великобритания са отпуснали 42 000 заема за покупката на жилище през май, като това е най-малкият брой поне от 1999 г. насам.

Съотношението между продадени и непродадените жилища пада до 18.2% през юни, което е най-ниското ниво от октомври 1995 г. Цените на къщите в областите East Anglia, East и West Midlands отчитат най-мащабните спадове, показва проучването. Стойностите на жилищата са намалели най-малко в Шотландия.

Най-големият ипотечен кредитор във Великобритания - HBOS Plc, обяви миналата седмица, че цените на къщите са паднали през юни с най-много на годишна база от 15 години насам. Строителните компании Redrow Plc и Bovis Homes Group Plc заявиха на 9 юли, че ще намалят броя на служителите си с 40%, след като спадът на пазара е намалил продажбите им.

Всичко това се случва в период, когато Централната банка на Великобритания се сблъсква с най-голяма инфлационна заплаха от едно поколение насам. Потребителските цени най-вероятно са нараснали с 3.6% през юни, в сравнение с година по-рано, според осреднената прогноза на 36 икономисти, интервюирани от Bloomberg. Официалните данни за инфлацията ще бъдат изнесени по-късно днес.