Цените на жилищата във Великобритания са отчели понижение за единадесети пореден месец, сочат последните данни от проучвания на Hometrack.

На годишна база понижението е с 5.3% до 167 хил. паунда (305 хил. долара),, което представлява най-големият годишен спад от 2001 г., когато започва изчисляването на индекса.

За изминалия месец август стойността на жилищните имоти се е понижила с 0.9%, и с 1.0 и 1.2% съответно, за предходните месеци юни и юли, става ясно още от данните на Hometrack.

Средната продължителност, която даден имот прекарва на пазара, преди да бъде продаден, също продължава да се увеличава. В настоящия момент са необходими над 11 седмици, за да бъде продаден имот, докато през юни този период е бил около 10.3 седмици.

Според данните в момента собствениците и компаниите, продаващи имоти на британския пазар, получават едва 90.7% от исканата цена за жилището. Според други агенции за недвижими имоти цените са спаднали с около 4.8 – 5% за последната една година.

Понижение в цените на жилищата през изминалия месец са били отчетени в над 60% от територията на страната, става ясно още от данните.

Строителството на нови жилища се е понижило с 0.7% за месец август, което също допринася за всеобщото намаление на пазара на недвижими имоти във Великобритания.