Бившият увеселителен парк "София ленд" ще бъде застроен. Това ще стане чрез промени в новия Общ устройствен план на София. В четвъртък общинският съвет реши те да са готови до половин година. Това означава, че решението за застрояването на "София ленд" ще бъде взето от новите съветници, пише Дневник.

Собствениците на терена вече са подали искане за промяна на предназначението му, съобщи главният архитект Петър Диков. Той не посочи името на компанията, защото принцип в работата му било да не гледа кой стои зад исканията, за да не се влияе.

Според Диков мястото е подходящо за три високи сгради от по 20 етажа. По този начин се застрояват само 10% от територията от 35 дка, а останалото остава парк, обясни Диков. Според него така ще са задоволени интересите и на инвеститора, и на обществеността за запазване на зелените площи.

Искането на собственика обаче е за строителство на многофункционална сграда, нещо като мини НДК, казаха от дирекция "Архитектура и градоустройство". Според експерти зоната, която в момента е отредена за атракции, ще бъде предназначена за комплексно обществено обслужване, защото този показател дава най-големи възможности.

Официално имотът от близо 35 декара се води собственост на британската "Къмплийд ентъртеймънт лимитид". Публикации в медиите я свързват с Първа инвестиционна банка, защото тя многократно е финансирала проекти на увеселителния парк. През април тази година агенцията за имоти "Ен Си индъстрис" пусна на сайта си обява, че продава "София ленд", като теренът е в процес на промяна на предназначението му. От компанията в четвъртък не отговориха дали е продаден.

През годините собствениците се сменяха многократно. Имотът беше общински до 1999 г., когато тогавашните съветници го дадоха на "Пио технолоджи" срещу апартаменти. Оценката беше 15 долара/кв.м. Първоначално в дружеството дял имаше Светлин Нейнски, който обаче след откриването на комплекса през 2002 г. продаде акциите си. Атракционът беше затворен през октомври 2006 г., съобщават още от Дневник.