Париж е на път да се сдобие с първия си небостъргач след повече от 40 години, след като Herzog & де Meuron получи разрешително за строеж на 180-метрова триъгълна кула.

Плановете за сградата бяха одобрени от общинските съветници на френската столица, след като същият проект беше отхвърлен през ноември миналата година.

Според парижката управа, проектът ще създаде 5000 работни места по време на изграждането му и още 5000, след като бъде построен.

Вижте още: Какво ще видите, ако погледнете от върха на небостъргач в Ню Йорк

След като се извиси на хоризонта в Париж, тригълната кула ще се превърне в третата най-висока сграда в града - след 324-метровата Айфелова кула и 209-метровата Кула на Монпарнас - последната сграда над 100 метра, която е построена във френската столица.

Проектът за небостъргач, подкрепен от имотния гигант Unibail-Rodamco, ще съдържа 120-стаен хотел, офис площи и културни съоръжения. Ще бъде изграден в квартала Porte de Versailles.

Herzog & de Meuron, която стои в основата на небостъргача, е швейцарска фирма, известна с проекти като стадион за Олимпийските игри в Пекин и нюйоркският Parrish Art Museum.