През изминалата година в сегмента на ваканционните недвижими имоти у нас са били въведени общо 976 хил. кв. м в експлоатация, като от тях над 350 хил. кв. м са били в района на Банско.

Най-голямото предлагане е било на Южното Черноморие в размер на 850 хил. кв. м.

В строеж са близо 3 млн. кв. м, от които по Черноморието - 2 млн. кв. м, като има проекти за още толкова, които не са стартирали. Голяма част от тях обаче може и да не стартират.

Появява се все по-сериозен вторичен пазар, доминиран главно от чуждестранни инвеститори и по-специално от англичани. Те излизат на пазара поради две основни причини. Първата е инвестиционната цел. Имотите са били закупени на зелено с цел продажба при завършването им, което вече е факт.

Втората причина е отдаването под наем. Сключените договори обаче не са оправдавали очакванията за висока доходност, поради което инвеститорите са се отказали от тях.

Всичко това е довело и до положителни за пазара тенденции, като подобряване на качеството на строителството и включване на допълнителни услуги в комплексите. Търсенето също търпи промени, което е свързано с профила на клиентите.

Англичани и ирландци купуват в значително по-малки размери, в сравнение с преди няколко години, като нови за пазара купувачи се очертават руските инвеститори.

Като цяло руснаците предпочитат да не купуват на зелено, а в някаква степен на завършеност - с поне акт 14. Те търсят и големи помещения с добра локация. Гърците са се насочили предимно към Банско, като купуват завършени апартаменти. Основната им цел не е да ги препродават, а за отдих и шопинг туризъм.

Нова група купувачи, която се оформя на пазара, са българите. Те търсят имоти в изградени комплекси. Съществува и група от купувачи от работещите в туристическите курорти, които търсят малки жилища за живеене до 25 000 евро в не особено привлекателни локации.

На Северното Черноморие се оформя силно търсене от страна на румънски купувачи.

Като цяло цените на ваканционните имоти през изминалата година се запазиха непроменени.

Най-голямо повишение са регистрирали тези по Южното Черноморие, отбелязали ръст от 20.82%, а за Северното с 18.79%.

По Южното Черноморие към момента се предлагат над 20 000 единици имоти, без бъдещите проекти, сочи проучване на Форос.

Възможни през тази година са известни сътресения на пазара на ваканционни имоти поради насищане. Вече сме свидетели на отказ от стартиране на няколко проекти по Черноморието.

От Форос предупреждават инвеститорите сериозно да се замислят за това дали да стартират проектите си. От там обясниха още, че е напълно нормално да има забавяне и отстъпване на нивата на цените.

Като цяло цените се движат от 500-600 евро за кв. м в по-крайни райони, както и от 1 500-2 000 евро за кв. м около голф игрището на Банско и около Слънчев бряг.