Много французи се възползват от спада на долара, за да купуват временни квартири в САЩ, като предпочитанията са за Флорида и Ню Йорк, пише френското издание LeFigaro.fr.

Нещастието за едни е щастие за други. Така например Жан-Кристоф Бабен, управител на часовникарската компания "Heuer", също се е възползвал от това да си вземе вила с площ 340 кв. м на половин цена в Маями Бийч. Той се е възползвал от момент, в който банката и собственика на къщата са успели да се споразумеят и това е донесло добра покупка и на Бабен, който скоро ще може да пребивава там със своите 5 деца по време на зимната ваканция, а лятото да я дава под наем.

По този начин се е ориентирана и 27-годишната манекенка от "Елит", която възнамерява да си купи временна квартира в Уест Вилидж за 795 000 долара. Дори и в период н а рецесия, Манхатън си остава добро място за инвестиции, обяснява брокер от Corcoran Group.

Към този метод са се ориентирали много чужденци, като една трета от тях са европейци и една четвърт азиатци. През 2007 година 3% от продажбите са били именно на този принцип. Американската криза, която е причина за понижаване на долара, а също и на цените на имотите, вече не е пречка за покупка на жилища в САЩ. Остава едно прозорче, откъдето се виждат оптимални инвестиции до ноември 2008 година, обяснява Франк Доса, директор на брокерска къща Condhotel в Маями.

През последните 5 месеца броят на чуждестранните купувачи е нараснал значително, констатира Ким Киршнер, брокер в "Hollywood" във Флорида. Това са били хора, които са имали нужда да си купят жилище възможно най-бързо, обяснява още той. Флорида си остава предпочитаното място за тези чуждестранни инвеститори, като след нея се нареждSunshine State

В Sunshine State цените са се се понижили с около 20% за 2 години. В Маями, където френският е третият говорим език, имигрантите са около 30 000. Без да броим нарастващият брой на хората, които идват само по време на ваканция. Те винаги са привлечени от Маями, споделя Ерик Амсалем, който ръководи интернет портала за недвижими имоти selogeramiami.com. Това не е само заради климата. Маями се е превърнал в един културен център и икономическа платформа между Северна и Южна Америка.

Така например семейство Паскал се е озовало в Маями още през 205 година. Доларът падаше и ние си казахме: защо да не инвестираме в Маями, разказва г-н Паскал. От миналата есен двойката вече е собственик на апартамент от 102 кв. м в South Beach.