Много международни хотелски вериги като Four Season, Hyatt, Kempinski Le Meridian и Movenpick показват в последните няколко години все по-голям интерес към румънския пазар, пише zf.ro.

Основният проблем обаче е липсата на достатъчно сгради, които да успяват да покриват високите стандарти, става ясно от мненията на специалисти в сферата в северната ни съседка.

Провалите на представителите на тези хотели в опитите да намерят достатъчно добри сгради многократно намалява шансовете за самите хотели да навлязат на пазара.

Типичен пример за това е съотношението в броя международни хотели между Будапеща, Прага и Букурещ, които са с почти едни и същи мащаби и население.

В унгарската столица хотелите на големите вериги са два пъти повече, в сравнение с румънската столица, а в Прага са три пъти повече.

Според мненията на част от анализаторите приходите на столичните общини на страните в Източна Европа би могла да се повиши с над 50% с навлизането на големи хотелски вериги.

Това във всички случаи означава и увеличаване на броя на туристите, които ще посетят града за период от една година, което пък води само до едно – по-големи печалби.

Столиците на развиващи се пазари като София, Загреб, Киев и Белград се очаква да стават все по-привлекателни за хотелските вериги в целия свят. Все пак пред тази страни и градове все още стоят някои проблеми, които налагат спешно решаване.