Кредитната криза на пазарите от страните в Западна Европа, принуждава много собственици на жилища да търсят алтернативни варианти.

Във Великобритания собствениците, даващи част от жилището си под наем, са се увеличили с 8.3% за последните 12 месеца. Изследване на британския сайт SpareRoom.co.uk показа, че около 27 хил. души са си взели квартирант.

Така те си осигуряват допълнителни приходи, с които по-лесно плащат месечните си задължения по ипотечните си кредити .

Търсенето на квартиранти се е увеличило многократно за последните шест месеца, като агенциите за имоти отчитат и ръст сред имигрантите на острова, които закупуват собствени жилища.

Според техни изчисления отдаването на част от жилището под наем ще донесе приходи на собствениците в размер на 2.32 млрд. паунда са през тази година. Това е покачване с около 162 млн. паунда спрямо миналата година, казват от SpareRoom.co.uk .

Най-бързо се е увеличил броят на наемателите на жилище в района на West Midlands, заедно с Walsall и Wigan, става ясно още от изнесените данни. Голямо покачване се отчита и в столицата Лондон, където традиционно търсенето на жилище под наем и на квартиранти е високо.