Пет години след подписване на договора за строителството на дубайското метро японският консорциум на MHI (Mitsubishi Heavy Industries), Kajima, Mitsubishi Corp. и Obayashi вчера взех решение за временно оттегляне от строителната площадка, съобщават световните медии.

Причината са пропуснати плащания в размер на 3.6 млрд. евро.

Японският консорциум настоява за предоговаряне на условията, докато Дубай отрича за забавяне в плащанията и уверява, че строителните работи ще продължат.

През 2005 г. японските компании спечелиха договора за строителството на дубайското метро на стойност 7 млрд. евро.

Структурните и финансови трудности обаче доведоха до това, само на този етап в метрото да са вложени 5.3 млрд. евро.

Дубай, който дълго блестеше сред емирствата в ОАЕ със своите проекти в сектора на недвижимите имоти, се оказа в окото на кризата и бе спасен през декември от фалит от своя съсед Абу Даби.

Най-богатото емирство в ОАЕ получи 6.9 млрд. евро помощ, с които Dubai World успя да покрие дълговете на подразделението си за недвижими имоти Nakheel.

Японските компании не са единсвените, които усетиха затрудненията на Дубай да покрива дълговете си. Според вътрешен източник същите проблеми имат компаниите, участвали в строителството на най-високата сграда на света Burj Dubaï, прекръстена по-късно на Burj Khalifa в чест на шейхът на Абу Даби- Халифа бин Зайед ал Нахиан.