За една година цените на ваканционните жилища по Черноморието се повишиха с 15 процента, съобщи днес във Варна изпълнителният директор на "ERA България" Теодора Димитрова. По думите й броят на купувачите на този тип имоти ще нараства и през следващата 2008 година. В момента най-скъпи са ваканционните жилища в "Златни пясъци" и "Св. Влас" - цените им варират от около 600 до 3000 евро на квадратен метър. Най-евтини са имотите в Кранево, Бяла, Обзор и Царево.

Сред купувачите на ваканционни жилища най-много са руснаците и клиентите от Прибалтийските републики. След тях са англичаните и ирландците, следвани от жители на Скандинавските страни. Увеличават се сделките с румънци, чехи, поляци. Очакванията на експертите са, че през следващата година интерес към българските имоти ще проявяват и купувачи от други държави - например от Испания и от Дания.

Като цяло пазарът на недвижими имоти през годината беше изключително динамичен, отчете Димитрова. Тя посочи, че цената на жилищните имоти е нараснала с 12-15 процента. Най-голямо е търсенето на двустайни жилища около 60 квадратни метра. В резултат цените на тези имоти са се повишили с 27 процента.

Основен двигател на пазара през годината бяха ипотечните кредити, каза още Димитрова. Повече от 85 на сто от продажбите на жилища са осъществени чрез такива заеми.

Най-голям дял сред купувачите във Варна имат българите, 19 на сто от сделките са реализирани с руснаци и с украинци. Интерес към крайморския град имат англичани и ирландци. Жилищата във Варна са сред най-скъпите в страната. Цените в най-привлекателните райони достигат до 1300-1500 евро за квадратен метър.

Прогнозите на специалистите от ERA за 2008 година са, че цените на жилищата ще продължат да се повишават, като увеличението ще достигне 10-15 процента. Стойността вече ще зависи изцяло от качеството на имотите, което ще доведе и до сериозна диференциация в цените.

Данните за пазара на недвижими имоти в страната бяха изнесени на конференция, на която бе представен докладът на "ERA Европа" за 2006-2007 година.