Закон ще регулира дейността на брокерите на имоти

2429
Закон ще регулира дейността на брокерите на имоти

Национално сдружение недвижими имоти готви законопроект, с който ще се регулира брокерската дейност и целият процес на покупко-продажба на имоти.

„Сдружението отдавна се опитва да наложи ясни правила по отношение на професионалната подготовка на лицата, които се занимават с тази дейност и това е залегнало в идеята за бъдещ закон“. Това каза пред радио „Фокус” Лъчезар Искров, зам.-председател на Управителния съвет на Национално сдружение недвижими имоти.

„Това се налага от цялостната ситуация на пазара, знаете че, много от тези лица, нямат необходимата подготовка. Много често това е причина и за нанасяне на вреди на техни клиенти.

Така че основното, което ние искаме да направим с приемането на един такъв законопроект, е да се въведат ясни правила и ясно да се дефинират субектите на пазара на недвижими имоти”, каза Искров.

От сдружението искат създаване на Камара на брокерите, където ще има и регистър на всички лицензирани брокери. Санкции като отнемане на правата за извършване на професионална дейност и материални санкции предвижда законопроектът.

Текстът, който е разработен от сдружението за закон, е широко обсъден, допълни той и уточни, че предстои по-дългият път за внасянето на проектозакона в пленарна зала. Законът има за цел да създаде една нова среда на този пазар, което е практика в европейските страним, както и изчистване на пазара, защото сега все още голяма част от сделките се правят с цел „изпиране“ на пари.

Прогнозата на сдружението за тази година е оптимистично.Пазарът вече се отлепва от дъното, а при някои имоти дори има и повишение на цените.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Николай Петров
# 0
13:03 | 28 March 2012
Всичко е ясно тези който неумеят да работят и да си искарват прехраната като брокери търсят начин да елеменират всички останали конкуренти. Сега ше предложат проектозакон в който ще бъдат вписани техните параметри .т.е техния образувателен ценз ще бъде взискуем за всички останали. А защо си мисля че дори 1/3 от регистрираните агенции за недвижими имоти не членуват в това Националното сдружение „Недвижими имоти”! Ние от източна България включая всички черноморски областни градове категорично се противопоставяме на тази малка част от самоопределили се като лидери и творци на закона недвижимите имоти с заканата да създадем наше сдружение което ще се нарича Националното сдружение „Недвижими имоти- Източна България” и ще предложим наш законопроект с много по широк спектър от творящият се в момента който цели съзнателно ликвидиране на конкупенцията и създаване на монополно дружество.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg