Национално сдружение недвижими имоти готви законопроект, с който ще се регулира брокерската дейност и целият процес на покупко-продажба на имоти.

„Сдружението отдавна се опитва да наложи ясни правила по отношение на професионалната подготовка на лицата, които се занимават с тази дейност и това е залегнало в идеята за бъдещ закон“. Това каза пред радио „Фокус” Лъчезар Искров, зам.-председател на Управителния съвет на Национално сдружение недвижими имоти.

„Това се налага от цялостната ситуация на пазара, знаете че, много от тези лица, нямат необходимата подготовка. Много често това е причина и за нанасяне на вреди на техни клиенти.

Така че основното, което ние искаме да направим с приемането на един такъв законопроект, е да се въведат ясни правила и ясно да се дефинират субектите на пазара на недвижими имоти”, каза Искров.

От сдружението искат създаване на Камара на брокерите, където ще има и регистър на всички лицензирани брокери. Санкции като отнемане на правата за извършване на професионална дейност и материални санкции предвижда законопроектът.

Текстът, който е разработен от сдружението за закон, е широко обсъден, допълни той и уточни, че предстои по-дългият път за внасянето на проектозакона в пленарна зала. Законът има за цел да създаде една нова среда на този пазар, което е практика в европейските страним, както и изчистване на пазара, защото сега все още голяма част от сделките се правят с цел „изпиране“ на пари.

Прогнозата на сдружението за тази година е оптимистично.Пазарът вече се отлепва от дъното, а при някои имоти дори има и повишение на цените.