През 2008 г. Доналд Тръмп продаде имение в Палм Бийч за 95 млн. долара, което го превърна в най-скъпата жилищна сграда, продавана някога в града. Сега имотът е на път да постави нов рекорд – за най-скъпата разрушена сграда в Палм Бийч, пише CNBC.

Тръмп купи жилището за 41 млн. долара през 2004 г. и го продаде през 2008 г. на руски милиардер за 95 млн. долара. Оттогава то стои празно като паметник, напомнящ за пукването на балона на пазара на недвижимите имоти и като свидетелство за невероятните търговски умения на американския милиардер (и настоящ кандидат за Белия дом от Републиканската партияq бел. ред.)

Големият въпрос сега е какво ще стане с най-скъпата сграда в Палм Бийч и дали стойността й може да достигне отново рекордната си цена от 2008 г.

Според градоустройствените документи собственикът на имота, компания с ограничена отговорност, свързана с руския милиардер Дмитрий Риболовльов, планира да го раздели на три парцела, които ще бъдат продадени. Миналата седмица Градският съвет на Палм Бийч одобри предложението на собственика да раздели имота.

Не е ясно кога сградите ще бъдат обявени за продажба. Брокери твърдят, че всеки парцел с площ около два акра трябва да бъде продаден за 35-40 млн. долара, за да може собственикът да извлече печалба. „Това е агресивна цена. Възможна е за постигане, но може да отнеме много време“, казва Гари Похрър, агент по недвижимите имоти от Палм Бийч.

Историята на жилищната сграда е изпълнена с финансови върхове и падения. Тя е собственост на Робърт Дън Дъглас, който я продава през 1930 г. на магната Харисън Уилямс, смятан за един от най-богатите хора в Америка.


След смяната на няколко последователни собственици имотът е купен през 1988 г. за 12.08 млн. долара от друг магнат - Ейбрахам Госман от Масачузетс. Той построява настоящото имение, но след като бизнесът му запада и затъва в дългове заради разточителното си харчене, Госман подава иск за банкрут през 2003 г.

Година по-късно имотът е обявен за продажба на търг. Тръмп побеждава най-малко двама други участници в търга с оферта от 41.35 млн. долара. След продажбата той казва пред в. Palm Beach Daily News, че ще превърне имота във „втората най-великолепна къща в Америка“ след дома му „Мар-а-Лаго“ по-надолу по пътя. След това щял да я продаде, за да „създаде страшна стойност“.

Не е известно какви точно подобрения е направил Тръмп след покупката. Първоначално той заяви, че е направил ремонт за 25 млн. долара. Но в иска за разрушаване, заведен през февруари, архитектът на проекта казва, че през 2005 и 2006 г. ремонтните работи са били ограничени "до нова кухня, построяването на нови спални и бани и някои малки промени по вратите, рамките и прозорците“.

Тръмп обяви имота за продажба през 2006 г. на цена от 125 млн. долара, което го превърна в най-скъпата сграда, предлагана някога в Америка. Когато не се появили купувачи, Тръмп сменил няколко брокери и свел цената до 120 млн. долара.

През лятото на 2008 г., малко преди срива на пазара на недвижимите имоти, милиардерът открил купувача си: Риболовльов, бивш студен по медицина, чиято компания за изкуствени торове станала публична през 2007 г. По-късно той се преместил в Швейцария, а след това и в Монако. Той обиколил няколко къщи в Палм Бийч, но не открил това, което искал.

В крайна сметка Риболовльов бил впечатлен от имота на Тръмп и договорил сделка с него. Милиардерът твърди, че е продал жилището за 100 млн. долара, но участници в сделката казват, че продажната цена е била 95 млн. долара.

Риболовльов споделя по онова време, че е купил имота като инвестиция и че нямал намерение да живее в САЩ. Технически купувачът е компанията с ограничена отговорност County Road Property, контролирана от офшорен тръст на членове на семейството на Риболовльов. Руският бизнесмен присъстваше в Панамските документи, които разкриха информация за офшорни фирми на богатите.

В осемте години след покупката Риболовльов предлагал оферти за продажба на жилището, но никой не пожелал да плати исканата от него цена от над 125 млн. долара, разкриват местни брокери. През март Комисията по архитектура на Палм Бийч одобрила разрушаването на сградата. Брокери и съседи съобщават, че ежедневно на мястото кипи усилен труд с багери и булдозери.

Компанията с ограничена отговорност завела иск пред градските власти за разделянето на земята на три парцела. Предложението предвижда най-големият парцел в южния край да бъде 2.35 акра с потенциал да включва къща с площ от над 4738 кв. м с десет спални и 12 бани. Другите два парцела ще бъдат малко под два акра и ще могат да приемат жилища с площ от 3900 кв. м.

Имотът на Риболовльов е смятан за един от най-добрите на острова, разположен близо до центъра на града и с директен достъп до плажа. „Смятам, че един човек ще купи и трите парцела земя и ще ги запази като едно имение“, казва брокерът от Палм Бийч Анджела Кох.