Ако сте решили да живеете в покрайнините на София, в "полите на Витоша" или просто мисълта да обитавате апартамент ви потиска, то определено идеята да си имате къща ви привлича с голяма сила.

Друг фактор, който може да ви накара да пожелаете живот в къща, е "неразумното" покачване на цените на апартаментите, които в добрите квартали на столицата ни отдавна преминаха границата от 1 000 евро за кв. м.

Или да обобщим. За голямо жилище от, примерно, над 150 кв. м, каквато площ би могла да ви предлага една къща, в едни от считаните за "добри квартали" на София - Бели Брези, Борово, Бояна, Витоша, Иван Вазов, Изгрев, Лозенец, Медицинска академия, Симеоново, Стрелбище, Манастирски ливади, Драгалевци (или предимно южните квартали), средната цена възлиза на около 1 400 евро за кв. м или 210 000 евро.

Колко са ви нужни за къща? Средно на квадратен метър в Белите брези и Иван Вазов ще трябват около 1300 евро, като възможностите включват не само еднофамилни, но и етажи от къщи. С около 200 евро отгоре, или около 1500 на квадрат, са цените в кварталите в полите на Витоша – Симеоново, Драгалевци и Бояна. По-евтино е, ако търсите подобен имот в модерните днес Малинова долина и Манастирски ливади – там са ви нужни около 1200 евро на квадрат. За да живеете в един от новите затворени комплекси, предлагащи като вариант къща, трябва да можете да си позволите цена от 1500 евро за квадратен метър.

Всъщност, цифрите показват, че да си купиш къща не е по-скъпо, отколкото да се сдобиеш с апартамент. Да видим какви са другите предимства и недостатъци на двата вида жилища.

Първото, което хрумва на човек в полза на къщата, е просторът и личната свобода. "Моят дом е моята крепост“ е постулат, който напълно се вписва в образа на собственика на къща - с ограда, с градинка, на тихо и спокойно място, с люлка за децата, барбекю на дървени въглища, камина в хола, самостоятелни стаи за цялото семейство, кът за отдих, кабинет и още хиляди други гъделчета.

Изграждането на индивидуален архитектурен проект, макар и вече доста скъпо удоволствие, също е едно от големите предимства пред впусналите се в приключението да си строят къща.

Тук апартаментите значително отстъпват. Освен че трябва да се съобразявате с архитектурния план на строителя, най-често имате минимални възможности за персонализиране на пространството. С още по-голяма сила действа това, когато купувате стар апартамент, който вече е изграден напълно според вкусовете на предишните собственици.

Разбира се, сред минусите на апартаментите могат да се посочат още "разправии" с комшиите, които много често имат различни от вашите представи за общите части, вдигане на шум, спазване на чистота или заплащане на общите сметки. Спорни въпроси, които понякога се превръщат в голям проблем, са и различните преустройва на жилището, които смущават околните, скарата на терасата и ежедневната битка за паркиране под прозореца.

За да сме обективни обаче, трябва да споменем и някои основни предимства на апартаментите. Те обикновено са разположени в квартали с вече добра изградена инфраструктура - редовен градски транспорт, магазини, училища и детски градини, които спомагат за по-добри социални контакти.

Инфраструктурната уреденост често е сред основните проблеми на къщите, традиционно разположени в покрайнините на София. Определено може да се каже, че за млади семейства с малки деца това може да представлява проблем, както и липса на подходяща социална среда за подрастващите.

В същото време къщите, където канализацията и токът без прекъсвания от по няколко часа са уредени, са относително по-скъпи от останалите.

В заключение, изборът на къща или апартамент, който да превърнете в дом, пряко се отразява върху начина ви на живот. Той трябва да бъде съобразен с естеството на работа и мястото, на което се намира офисът ви, с ежедневните ви нужди от развлечения или спокойствие, както и с виждането, което сте си изградили, за бъдещето на децата ви.