Къде живеят богатите? В уединени замъци с големи паркове, в които могат да правят дълги разходки? В луксозни мезонети в небостъргачите на шумни мегаполиси? Вариантите са безброй – състоятелните хора са ограничени в избора си на жилище единствено от собствената си изобретателност.

Но опитът показва, че далеч не всички се стремят към оригиналност – във всеки по-голям или по-малък град има някакъв район, в който местният елит, по-богатите се заселват компактно. Кое кара хората да плащат скъпо, само за да живеят до други богати като тях?

Вижте още: Това са най-богатите градове в света

Carbon Beach, Малибу, Калифорния

В този участък от крайбрежието на Тихия океан, известен като "плажът на милиардерите", един квадратен метър на първа линия е на стойност повече от 2 милиона долара, а цената на жилищата- десетки милиони долари. Местният плаж е известен със своя специален сух пясък, освен това, той се намира в близост до центъра на американската филмова индустрия.

Вилите в Carbon Beach се обитават от участниците в американската класация на Forbes. Например, основателят на Oracle Лари Елисън през септември 2012 си купи къща тук от бившия главен изпълнителен директор на Yahoo! Тери Семел за 36.9 млн. долара. В дома има девет спални и 13 бани.

Неговите съседи са шестима милиардери, включително съоснователят на Microsoft Пол Алън и няколко важни клечки от Холивуд. Ако обединим богатството на всички, които живеят в този квартал, ще получим сума около 80 милиарда долара.

Заможните жители на Малибу редовно са критикувани за ограничения достъп на обикновените граждани до плажа. Сега според местен брокер на брега на Carbon Beach има само два входа с безплатен достъп до плажа, което осигурява спокойствие на милиардерите. Най-скъпите жилища за продажба тук са на стойност 54 милиона долара.

Уентуърт, графство Съри, Великобритания

Вижте още:Луксът, сред който живеят руски новобогаташи

Уентуърт, който сега е известен като един от най-скъпите квартали в Европа, започва да се развива като вилно селище през 1923 г. Уентуърт е име на старо имение, принадлежащо на херцога на Уелингтън. През 1850 г. то е купено от испански аристократ. След смъртта му вдовицата започна да купува земя в района , а после я препродава на строителя УолтърТарант. Той решава да построи няколко просторни жилища на поне един акър площ и да организира в центъра игрище за голф. В Уентуърт сега има голф клуб със същото име.

Нещата не вървят твърде добре заТарант. Строителство се налага да бъде спряно по време на Голямата депресия и Втората световна война, а след това строителят фалира. Въпреки това, неговата идея за луксозни жилища в английската глуха провинция след много години се оказва търсена.

Сега Уентуърт е с площ от 700 хектара със сложно пресичане на частни и обществени пътища, закрити и открити пространства, с ресторанти, магазини и, разбира се, голф курорт. Цените на вилите са средно 10-20 милиона паунда. Тук имоти притежават султанът на Бруней, музикантът Елтън Джон, футболистът Андрий Шевченко и покойният олигарх Борис Березовски.

Денъентефу, Токио, Япония

Тихо, широки улици, булеварди, засадени с цъфтящи дървета, малки къщи със зелени площи - всичко това изглежда сякаш не е в Токио, известен с пренаселеността и прагматичното отношение към пространството. Денъентефу (името се превежда като "крайградска градина"), се намира на 10 км от центъра на мегаполиса, на река Тамагава.

Кварталът се развива в началото на XX век от бизнесмена и индустриалец Ейичи Шибусава "бащата на японския капитализъм". Населението на Токио по това време, както в западните градове, бързо се увеличава. През 1898 г. излиза книгата "Градове градини на бъдещето" на англичанина Ебенизър Хауърд. Авторът е възмутен от лошата хигиена и неконтролиран растеж на модерните градове и формулира концепцията за "град градина", който ще комбинира характеристиките на града и провинцията. Шибусава е вдъхновен от идеите на Хауърд, купува голям парцел земя в близост до река извън Токио и кани британски архитекти и проектанти. През 1923 г. в Токио има жестоко земетресение, но новият квартал на Шибусава остава невредим. Едва ли има по-добра реклама.

Днес къща в зеления район струва 3-4 милиона долара, но проблемът е по-скоро в липсата на предлагане. Тук живеят много бизнесмени и политици, като например бившият министър-председател Юкио Хатояма и писателят, бивш губернатор на Токио Шинтаро Ишихара. В допълнение, жителите на района имат на разположение английско училище, ползвано от много богати чужденци.

Вижте още: Малка спретната къщурка