Няколко сгради с особено враждебни фасади

632
Няколко сгради с особено враждебни фасади

© Pixabay/Instagram

Старият град Сеговия, разположен на около 90 км северно от Мадрид, е най-известен със своя акведукт.

Този исторически град обаче е пълен с архитектурни причудливости, като декоративни фасади и геометрични текстури по стените на много от къщите, най-странната от които е Casa de los Picos.

Фасадата на тази сграда е покрита изцяло от гранитни блокове, издълбани в релефи с форма на пирамида. Над стените стърчат над шестстотин "пирамиди", създаващи впечатление за гигантско ренде, разказва Amusing Planet.


Къщата е построена в край на 15 век от управителя на Сеговия Д. Хуан де ла Хос. През годините сградата е била собственост на държавата и на частни лица.

През 70-те години сградата е прехвърлена на Министерството на образованието, което я реставрира и преустройва, а сега в нея се намира Училището за изкуства в Сеговия.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julio???????? (@jugudeol)

Casa de los Picos не е единствената къща в Европа с такава враждебна фасада. Palazzo dei Diamanti, във Ферара, Италия, също е украсена по подобен начин, но структурите са по-слабо изразени.

Фасадата на тази къща от края на 15 век е покрита с 8 500 блока от бял мрамор, издълбани във формата на диаманти, откъдето идва и името й. Позиционирането им варира, за да се максимизира светлината, отразена от сградата, създавайки визуален ефект.

Сега в Palazzo dei Diamanti се помещават Националната художествена галерия и Гражданският университет.

Небостъргачът, по чиято фасада тече 106-метров водопадВ страна, в която гигантски нови сгради се появяват всеки ден, е предизвикателство за архитектите да предложат оригинален дизайн, който да се отличава сред тълпата небостъргачи, задушаващи хоризонта на китайските градове

Църквата Gesù Nuovo е друга сграда в Италия с ромбовидни издатини. Намира се в Неапол. Първоначално е дворец, построен през 1470 г. за принца на Салерно, но имотът е конфискуван и продаден на йезуитите през 1580-те години.

Дворецът е съборен и е издигната нова сграда, но необичайната му фасада е запазена.

Casa dos Bicos, или Къщата на шиповете, се намира в Лисабон. Построена в началото на 16 век, тя има любопитна фасада от пирамидални шипове, повлияни от италианските ренесансови дворци и португалските архитектурни стилове.

Това е една от малкото сгради, оцелели след катастрофалното земетресение в Лисабон през 1755 г., което срива голяма част от града.

Casa dos Bicos е построена между 1521 и 1523 г. от Афонсо де Албакърки - първият губернатор на португалска Индия, след като се завръща от продължително пътуване до Италия.

Предполага се, че Албакърки е видял Palazzo dei Diamanti във Ферара, чиято фасада също е украсена по подобен начин. Casa dos Bicos остава в частни ръце в продължение на близо петстотин години - до края на 20 век, когато е реновирана и става седалище на Фондация Хосе Сарамаго и Музея в Лисабон.

Дворецът на фасетите в московския Кремъл е поредната сграда в този рядък и уникален архитектурен стил. Това е най-старата запазена светска сграда в Москва.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @smaug_thegolden

Тя е завършена през 1492 г., служейки за място за официални приеми, чествания, празници и държавни церемонии. През вековете Дворецът на фасетите е страдал многократно от големи пожари и е възстановяван няколко пъти.

Въпреки това, той продъжава да се използва за държавни приеми дори и днес.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg