Продажбите на съществуващи жилища в САЩ намаляват с 3.4% през май

3666
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ намаляват с 3.4% през май

© Pixabay

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ спадат с 3.4% през май до годишно равнище 5.41 милиона, показват данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. В сравнение с май 2021 г. продажбите на жилища са намалели с 8.6%.

Това е четвъртият пореден месечен спад, който идва на фона на повишаващите си лихви по ипотечните кредити и поскъпването на жилищните имоти.

Средната цена за съществуващ дом отвъд Океана се повишава до рекордните 407 600 долара, което е с 14.8% повече от май 2021 г. За първи път в историята показателят преминава над нивото от 400 000 щатски долара.


Броят на жилищата, обявени за продажба, нараства с 12,6% до 1.16 милиона единици през май, но все още броят им е по-нисък с 4.1% спрямо нивата преди година.

По отношение на това за колко месеца напред предлагането може да задоволи търсенето, данните показват ниво от 2.6 месеца през май спрямо 2.2 месеца през април. Преди пандемията от COVID-19 нормата беше около 4 месеца, припомнят от брокерската асоциация.

Средният период, в който домовете остават на пазара, е само 16 дни, което пък е рекордно ниско ниво.

В регионален план продажбите спадат във всички региони на САЩ през май с изключение на североизточните.

А. Андонов, ЕРА: Основната заплаха за пазара на имоти е рецесиятаОсновната заплаха за пазара на имоти е икономиката на България да влезе в рецесия, отбелязва експертът


Продажбите с налични средства съставляват около 25% от всички транзакции, което е спад от 26% през април. Останалите жилища се купуват с кредити.

Около 27% от жилищата пък са продадени на купувачи, които за първи път излизат на пазара.

Като цяло жилищният пазар в САЩ започва да се успокоява след "горещия" период по време на пандемията от COVID-19.

Разходите по заемите нарастват, което прави покупката на жилище по-скъпа за бъдещите купувачи. Федералният резерв затегна паричната политика, а заедно с това растат и лихвите по ипотечните кредити. Средният лихвен процент по 30-годишните ипотеки с фиксиран лихвен процент е 5.78%, според Freddie Mac.

Междувременно строителството на нови домове падна до най-ниското си ниво от две години през месец май, което отразява нарастващата предпазливост сред строителите на жилища.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg