Определението за "балон" на пазара на недвижими имоти е много модерно.

То се появи по време на кризата от 2008 г. и периодично се появява в медиите.

Ние забелязваме, че много клиенти, които са получили финансиране от Leno, успяват във времето да рефинансират своите кредити чрез продажба на имотите. Това е провокирано от факта, че цените са се повишили в някаква степен, но, според нас, все още в нормални граници, които не могат да подсказват за "балонен" пазар.

Това заяви председателят на Съвета на директорите на Leno адв. Николай Поппалов, който беше един от участниците в панел "Имоти", част от 13-ото издание на форума Шумът на парите 2022.

Той разкри подробности за това какви са възможностите на алтернативното ипотечно кредитиране.

"В последните години виждаме голям ръст в този сектор, който се дължи не само на нашата компания, но и на всички останали играчи. Алтернативното ипотечно кредитиране обикновено е нужно тогава, когато банковото кредитиране не е възможно - дали заради бързина, дали заради лош финансов профил на клиента.

Възможното решение е този алтернативен ипоточен кредит, при който можете да заемете сума между 4000 евро и 2.5 млн. евро. Тя се отпуска единствено срещу обезпечение под формата на недвижим имот", обясни Поппалов.

По думите му, идеята на този тип финансови инструменти не е толкова закупуването на имоти, а използването на имоти, които вече притежаваме, за обезпечение и получаване на финансиране.

"Основното предизвикателство е този тип финансиране да бъде достъпно, бързо и да не е свързано с твърде много бюрокрация. В същото време рисковата матрица трябва да е направена така, че да обхваща възможно по-голям брой от потенциални клиенти", каза още председателят на Съвета на директорите на Leno.

Той цитира данните на Евростат, според които делът на собствениците на жилища в България е 84%.

"Има някои финансови фактори, които подсказват за криза или поне за евентуално забавяне на икономиката. В този момент хората ще имат нужда от свободни средства. Затова може да се наложи известна промяна в начина, по който се гледа на имотите. Той не е само дом, офис или търговска площ, а и носител на стойност. Той е една "касичка с пари".

Ако имаме инфлация и поскъпване на имотите, стойността на тази "касичка" се повишава. Когато правим ремонт, реално ние вкарваме пари в нея. Но за разлика от класическите розови прасенца-касички, които в даден момент просто трябва да счупим, продуктите като алтернативното ипотечно финансиране ни дават възможност да извлечем тази стойност, без да губим имота", каза още адв. Николай Поппалов.

Евгени Василев, Arco: В София се продават панелки за 2000 евро на кв. мУправителят на Arco Real Estate Евгени Василев взе участие в панел

По думите му, както алтернативното, така и конвенционалното ипотечно кредитиране в последните години се подобряват основно откъм достъпност. Това означава, че те стават достъпни за все по-широк кръг от хора.

"Дори и банките работят върху рисковите си матрици. Те вече приемат обезпечения с имоти на етап Акт 14, доходи от чужбина и т.н. - неща, които преди години изглеждаха невъзможни. В Leno сме имали много запитвания от клиенти с добри доходи от чужбина, които са имали желание да купят жилище с ипотечен кредит, но банките доскоро въобще не са искали да ги обследват. Вече искат", каза още Поппалов.

Той обаче уточни, че моделирането на рисковата матрица все пак има някакви ограничения и не може да се прави до безкрай. По думите му, в даден момент ще трябва да се наблегне повече на бързината, автоматизацията и дигитализацията.

"Струва ми се изключително досадно хората да бъдат принуждавани да посещават различни клонови мрежи, да попълват дълги въпросници и да чакат дълго време да се разреши техния въпрос, при положение, че живеем в дигитална ера и имаме дистанционна комуникация. Дори и най-консервативните банки вече започват да въвеждат подобни процеси, защото е ясно, че цялата тази бюрокрация трябва да се намали", коментира Поппалов.

Шумът на парите 2022 се организира с подкрепата на Пощенска банка, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, Обединена Българска банка, Амунди, TBI Bank, ЕОС Матрикс, eMAG, Алкомет, Arco Real Estate, Schneider Electric, Планекс Инвест, MyFin, LENO, DHL, БАКБ, Фронтекс Интернешънъл, Coca-Cola HBC Bulgaria, CloudCart, Philip Morris Bulgaria, TBI Buy, УНИКА и Кеш Кредит.