„Тъй като виждам много млади хора в тази зала, ще кажа, че най-безспорната инвестиция, доказана в годините, е образованието. Това е и инвестицията с най-голяма възвръщаемост".

Това заяви Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на Капман Холдинг, по време на панел Лични финанси от Шумът на парите 2022, организиран от Profit.bg.

По отношение на пазарите нашият анализ показва, че в момента в България има два основни типа инвеститори – такива, които са склонни на много голям риск, търсейки висока доходност, и инвеститори, които търсят просто да съхранят покупателната способност на своите средства, заяви Ялъмов.

Той посочи, че пазарът beam на Българска фондова борса (БФБ) бележи много сериозен ръст и това представлява възраждане на интереса към инвестициите на фондовата борса. По отношение на ниския риск и сравнителното съхраняване на покупателната способност на средствата, Ялъмов заяви, че в момента се забелязва голям интерес.

Много хора се интересуват от това как могат да инвестират средствата си, без да ги изгубят и рискуват, като същевременно те да останат ликвидни. Той съветва да се ползват продуктите на професионалистите, т.е. хората с утвърдено име и имидж, които знаят как да инвестират портфейлно средствата.

Най-утвърденият инструмент в света са различните видове фондове, които се управляват от професионални мениджъри, защото един индивидуален инвеститор рядко може да си позволи да направи подобен портфейл най-вече заради размера на средствата, които може да инвестира, посочи Ялъмов.

Очаквания за икономиката

Ефектът от очакваното повишаване на лихите в банковата система би бил по-малък, отколкото ефекта от отдръпването на банките при финансирането на ипотечни кредити и въобще от пазара на имоти, смята председателят на борда на директорите на Капман.

Ако приемем, че в момента има балон при ипотечните кредити и цените на имотите, реално голямата вина е в масираното финансиране от страна на банките на покупките на недвижимости и отдръпването на банковия сектор от финансиране би било с по-голям ефект, отколкото повишаване на лихвените равнища, поясни той.

MTF Sofia

По отношение на MTF Sofia, това е една платформа за търговия, която е част от общия пакет на групата инвестиционни фирми, които ние управляваме, както и още една инвестиционна възможност. Кампан в годините е по-скоро фокусиран върху предлагане на услуга на институционалните и професионалните инвеститори.

В тази връзка, ние създадохме MTF Sofia като една изключително гъвкава и бърза възможност за големите инвеститори да могат да оперират, каза той.

Имаме намерение скоро да пуснем нов продукт, който е свързан точно с това наше очакване за търсене на място, което да предлага сигурност и да е сравнително безопасно и ликвидно за парите на нашите клиенти.

Ялъмов поясни, че компанията има намерение да създаде нов фонд, който ще носи името „Г-7 и Китай“ и ще инвестира само в най-големите компании на тези пазари. Според него това е мястото, на което парите със сигурност могат да бъдат опазени от инфлация.

Повишаване на финансовата култура

По отношение на повишаването на финансовата култура на българите, Ялъмов заяви, че трябва да се създаде потребност у младите хора, което става по два начина - или когато им се създаде усещане, че могат много да спечелят на фондовите пазари, на което станахме свидетели през 2006-2007 г., когато една огромна хора, търсещи доходност без да имат финансова култура и грамотност, се обърнаха към услугите на фондовия пазар и на специалистите.

Другият начин, който вероятно е по-трайният, е с една масирана и подкрепена от държавата дългосрочна кампания на ниво училище, завърши Ялъмов.

Шумът на парите 2022 се организира с подкрепата на Пощенска банка, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, Обединена Българска банка, Амунди, TBI Bank, ЕОС Матрикс, eMAG, Алкомет, Arco Real Estate, Schneider Electric, Планекс Инвест, MyFin, LENO, DHL, БАКБ, Фронтекс Интернешънъл, Coca-Cola HBC Bulgaria, CloudCart, Philip Morris Bulgaria, TBI Buy, УНИКА и Кеш Кредит.