Инфлацията тази година ще надхвърли на много места в развитите пазари над 10%.

В България прогнозата на Министерство на финансите е за 11%.

Три са факторите, които определят този показател - натрупаните обеми пари, които бяха вкарани в световната икономика, инфлацията в базовите метали, енергоносителите и храните и, разбира се, проблемите със снабдяването.

Във време на инфлация, когато на хоризонта се задава рецесия, експертът Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Експат Капитал, съветва да доверите капитала си на професионалистите.

Янков взе участие в 13-ото издание на икономическото събитие “Шумът на парите” и изложи своята прогноза за година напред, давайки ценни съвети как да управляваме парите си и какви стратегии да изберем.

По всяка вероятност инфлацията ще продължи през 2022-2023 г. В същото време виждаме едно задълбочаващо се политическо безпокойство в някои държави, свързано с този процес. Особено в САЩ, където политиката на Фед е ориентирана конкретно към борба с инфлацията.

Тази година базовата лихва в САЩ ще достигне вероятно 3%. До средата на другата година може би и 5%. Това ще доведе до намаляване на стойността на някои активи, заяви Янков.

При инфлация хубаво нещо за икономиката е, когато се вдигат лихвите. Това е обратен ефект и се очаква охлаждане, т.е. възможност да се влезе в рецесия има в третото или четвъртото тримесечие на годината или в началото на 2023 г. Тази рецесия няма да бъде като тази през 2008 г., категоричен е експертът.

Сега банковият и финансовият сектор са в много добро състояние. Нямаме проблем в това отношение, но въпреки всичко охлаждането и рецесията ще доведат до спадове на борсите и на някои основни активи. Ефект ще има и върху облигациите като цена, тъй като ще се търси по-висока доходност.

Какво става в такава ситуация с парите на хората Ако ги държите в банката и нищо не правите с тях, получавате отрицателна лихва. Като сложите върху това инфлацията от 10-12%, ще загубите част от парите. В реално отражение става дума за 13-15%. За състоятелните хора това не е добра оферта. Затова те се опитват да направят нещо, каза експертът.

Поглеждаме към имотите. У нас в последно време те поскъпнаха с по 30-40%. Особено в София, но над 30% от жилищата в столицата са празни. Те са закупени с инвестиционна цел. Чакат да бъдат продадени на печалба.

Трябва да прецените какво да правите, предвид задаващото се ново предлагане в следващите 2-3 години. На хората им трябват пари и те ще продават един ден. Демографската криза също стои като въпрос, смята Янков.

Другите алтернативи не са много ясни. Това, което аз бих предложил на повечето хора, е да използват инвестиционна сметка на доверително управление, за да защитят своите спестявания. Добре е да доверят своя капитал на професионални компании, които се занимават с това, препоръча експертът по лични финанси.

Мениджърите в професионални компании знаят как да печелят от движението на пазарите, независимо дали са нагоре или надолу. Те имат достъп до инструменти, които осигуряват защита при падащ пазар. Следят постоянно ситуацията и са квалифицирани да работят в тази сфера.

Сметката на доверително управление, управлявана от професионален мениджър, е комплексен продукт и съдържа различните аспекти на инвестиционните решения. Няма нужда отделният човек да анализира себе си и пазарите, да добива компетентности, за да се занимава сам с тази дейност.

Чрез повишаването на лихвите, което предстои, има възможност да се проектира напред. Централните банки вземат решения в движение. Като пример Янков даде Централната банка на САЩ, която през януари прогнозира таргет за края на година 1.5-1.75% базова лихва. Сега таргетът е 3%. Нещата се изменят в движение и това влияе на цената на облигациите. Затова ви съветвам да поверите парите си на професионалисти, каза експертът.

Друг важен аспект, който трябва да бъде взет предвид, е ликвидността. От доверителната сметка може да теглите пари, колкото ви трябват и в какъвто момент е необходимо. Тя може да служи като личен авариен фонд, личен спестовен продукт, личен пенсионен фонд и т.н. Може да я използвате като фонд и за образованието на децата. Повечето хора в западния свят спестяват под тази форма.

Връщайки се на темата за пазарите, Янков очаква да има рецесия в края на тази година и началото на следващата. Тя няма да е като онази преди 13 години. Ще има спадове във финансовия сектор, защото банките са по-рискова категория компании, които падат повече при рецесия и качват повече при възстановяване.

Рецесията няма да доведе до катастрофата от преди 13 години, категоричен е обаче той. Янков прогнозира, че сред пострадалите ще бъдат имотите. По-вероятно е цените им да вървят надолу.

На фона на спадове на някои основни активи, включително облигациите, можем да наблюдаваме задържане или растеж на цените на някои активи. Например, базови суровини и енергоносители, смята експертът. В момента тяхното производство постоянно спада.

С изваждането на Русия от световния търговски оборот проблемът ще стане още по-голям. Вземете като пример никела. Страната осигурява ⅓ от световното производство. Липсата на този обем няма как да се навакса, посочи още той.

Цената на медта също ще върви нагоре. Основните рудници се намират в Чили и Перу. Там от дълги години не се е инвестирало в тази индустрия. Добивите спадат, тъй като привършват залежите. Не очаквайте повече мед на пазара. Цената й ще върви нагоре. Същото важи за специалните метали - алуминий, злато и др. В период на инфлация златото обаче е добра идея, уточни Янков.

Шумът на парите 2022 се организира с подкрепата на Пощенска банка, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, Обединена Българска банка, Амунди, TBI Bank, ЕОС Матрикс, eMAG, Алкомет, Arco Real Estate, Schneider Electric, Планекс Инвест, MyFin, LENO, DHL, БАКБ, Фронтекс Интернешънъл, Coca-Cola HBC Bulgaria, CloudCart, Philip Morris Bulgaria, TBI Buy, УНИКА и Кеш Кредит.