Разработиха най-екологичния стаен климатик

2518
Разработиха най-екологичния стаен климатик

© MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES

MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES Thermal Systems, Ltd. – фирма от групата компании на Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. (MHI), внедри за първи път в света хладилен агент R454C, предоставящ изключително нисък потенциал на глобално затопляне (GWP), в битови климатични системи от клас 2.5 kW.

Компанията приложи патентована технология, която оптимизира потока на хладилния агент в топлообменниците. С това се избягват недостатъците на R454C, като например незадоволителни термодинамични характеристики на топлообменниците, породени от факта, че този хладилен агент представлява многокомпонентна смес.

Вече е разработен прототип на битов климатик с R454C и MHI е в процес на подготовка на пускането му като масова продукция. Климатикът ще бъде пуснат като начало на европейския пазар, където екологичните регламенти са особено строги.


Стаен климатизатор SRK25ZSX
Хладилният агент R454C е с нулев озоноразрушаващ потенциал ODP (Ozone Depletion Potential) и потенциал на глобално затопляне GWP (Global Warming Potential) 146 (CO2=1).

Стойността за GWP е приблизително 1/14 и 1/5 от съответните GWP показатели на широко използваните понастоящем хладилни агенти в битовите климатизатори: R410A (2090) и R32 (675).

Цялостното въздействие върху глобалното затопляне (GWP х количество хладилен агент) от новия хладилен агент, използван в прототипа, е 91,3% по-малко от въздействието, което оказват предишни модели на MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES, предназначени за европейския пазар.*

През октомври 2016 г. бе подписано „Изменението от Кигали“ към Монреалския протокол, отнасящ се до веществата, разрушаващи озоновия слой. С този акт бяха засилени световните инициативи, насочени към спиране на глобалното затопляне.

Изменението е наречено на името на столицата на Руанда, където на специална среща делегатите постигнаха договореност за постепенно намаляване на флуоровъглеводородите (HFC) и веществата, които не разрушават озона, но оказват неблагоприятно въздействие върху глобалното затопляне.**

В допълнение, от 2015 г. насам държавите - членки на Европейския съюз (ЕС), постепенно разширяват регламентите, засягащи продажба и употреба на такива вещества, включително HFC, със стойности на GWP по-високи от 150. Разработеният от MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES първи в света битов климатизатор, който използва хладилния агент R454C, е водещ и положителен отговор на тези международни тенденции.

В съответствие със своята визия, MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES Thermal Systems ще продължи да работи в посока разработване и предлагане на висококачествени и високоефективни продукти, използвайки хладилни агенти с нисък потенциал на глобално затопляне (GWP), като по този начин допринася за опазване на околната среда по целия свят.

Официален вносител за България на климатици MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES, Япония, е КОНДЕКС ЕООД.

* The top-of-the-line SRK25ZSX-S with a piping length of 5m, which adopts the R410A refrigerant
** These substances are subject to the terms of both the Montreal Protocol (1987) and the preceding Vienna Convention for the Protection of the Ozone Layer (1985).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg