Масуми Кондо отглежда кафе в региона на град Франка, намиращ се в бразилския щат Сао Пауло. Когато започва да прави това през 1970-те години, обикновено прекарвал хладните вечери, увит в одеало.

Сега обаче земеделецът има нужда от климатик през нощта поради перманентно топлото време.

Не само битовите навици на земеделците се променят в резултат на измененията на климата. Покачващите се температури свиват продукцията на кафеените растения арабика, от които се произвежда най-популярното кафе по света.

От Бразилия до Етиопия и Кения, фермерите се приспособяват, започвайки да разчитат на новите технологии, за да поддържат насажденията си.

През следващите седем десетилетия местата, където арабиката може да расте по естествен начин, ще намалеят най-малко с 50%, посочват в доклад учени от британските кралски ботанически градини, предава Bloomberg.

Изобилието от кафеени зърна, което държи цените на стоката на достъпно ниво по кафенета и магазини за кафе, може да изчезне поради промените в климата, които ще свият размера на продукцията през идните годинин.

По думите на Джорди Уилкс, ръководител Проучвания в Sucden Financial Ltd, ниските цени в момента представляват риск с оглед на климатичните промени.

„Производителите в Централна Америка са на загуба. В дългосрочен план - 10 години напред, промените в климата ще са най-важното нещо за пазара”, казва той.

Кафеените зърна арабика, предпочитани от компании, като Starbucks Corp., са най-разпространеният източник на кафе по света. Те растат в прохладни региони, редуващи дъждовни и сухи сезони. Растенията се нуждаят от целогодишна температура в диапазон 15 – 24 градуса по Целзий, по данни на Coffee Research Institute.

Защо Китай купува семената на света?Китай масово купува големи компании, заети в сферата на земеделието и храните


Когато е прекалено студено, растенията се увреждат. При прикалено високи температури пък качеството на зърната спада. Вкусът на кафето зависи от прохладните нощи.

Земеделците забелязват, че размерът на кафеените дръвчета се променя на фона на покачващите се температури.

Масуми Кондо отбелязва, че е прекалено топло в периода септември – ноември, когато растенията цъфтят. Резултатът: цветовете падат по-често, което свива добива на дръвче.

„Освен жегата, вече не вали както преди. Преди няколко години се отказахме да купуваме нова земя за разрастване поради това, че климатичният риск за растенията тук е висок”, казва Кондо, чието семейство притежава 120 хектара дръвчета арабика.

Най-големият риск засяга дивите сортове арабика, които притежават материала, необходим за производство на нови аромати и по-устойчиви растения.

Британските учени посочват, че тези растения са застрашени поради три причини – климатични промени, гъбички и обезлесяване. Техните опасения са, че над половината от всички диви сортове кафе могат да изчезнат до 2088 г.

Губи ли човечеството битката с глобалното затопляне? Напредъкът в постигането на целите от Парижкото споразумение за климата не е достатъчен, пише The Economist


Дивата арабика, която, когато се отглежда за търговски цели, е най-разпространеното кафе в света, е поставена в списъка със застрашените растения от учените. В идните десетилетия земеделците навярно ще трябва да се преориентират към отглеждане на сорта робуста, който може да расте и на по-топли места и се слави с по-силен аромат.

С изчезването на дивите сортове, производителите ще имат по-малко естествени опции за адаптирането на растенията арабика към променящите се обстоятелства.

„Ако погледнете последните 200 години в производството на кафе - има сектор за кафе, защото индустрията е успяла да се върне към дивите генетични ресурси, за да търси специфични черти, които са устойчиви на болести и могат да се справят с по-високите температури”, казва Арън Дейвис, ръководител Проучвания към кралските ботанически градини във Великобритания.

По думите му, в бъдеще е нужна диверсификация на кафеените растения с оглед големите предизвикателства, които крие бъдещето.

Кафето арабика има особена важност за Етиопия - най-големия прозиводител на кафе в Африка. Около 80% от земята, на която се отглежда кафе в Етиопия, представлява гориста местност, заемаща около 19 хил. квадратни километра.

Земеделците там посочва, че климатичните промени удрят продукцията поради удължаване на сухите сезони, които са вдигнали годишната температура с 1.3 градуса по Целзий от 1960 г. до 2006 г.

В резултат на това, Етиопия може да загуби до 60% от земята, подходяща за отглеждане на кафе до края на този век, предупреждават учените. Това би било сериозен удар за страната, която прогнозира добив на 7.5 млн. торби кафе през настоящия сеозн, което оформя около 4.4% от световните доставки, по данни на International Coffee Organization.

Въпреки по-топлото време, се очаква производството на кафе за сезон 2018-2019 да достигне 167.5 млн. торби, което е 1.5% ръст на годишна база, прогнозират от International Coffee Organization. Това е втора година на излишък, който държи цените ниски.

Земеделците обаче вземат доста сериозно заплахата. В Бразилия - най-големия износител на кафе в света, земеделците вече се оглеждат за алтернативи, като засаждането на повече дръвчета, в опит на запазване на рентабилността.

Щатите Минас Жерайс и Сао Пауло са отговорни за над 80% от производството на арабика в Бразилия, като в миналото привличаха земеделци поради ниския риск от студено време.

Климатичните промени удрят бирената индустрияГлобалното затопляне се отразява негативно върху добивите на ечемик - основната съставка за производството на бира


През последните години обаче високата температура се превърна в основна заплаха, казва Едуардо Асад, изследовател в Embrapa, правителствена земеделска организация.

Максималните температури са се покачили с 3 градуса по Целзий през последните 20 години, казва той. Само два последователни дни с температура над 34 градуса по Целзий са достатъчни да унищожат цветовете на растенията, казва Асад.

„Земеделските производители търсят начини за напояване, докато изследователите търсят сортове кафе, по-устойчиви на високи температури”, добавя той.

Преместването на фермите на по-високо, където е по-хладно, може да предотврати част от проблемите, коментират учени.

„Докато фермерите могат да инвестират в нови технологии, е възможно ефектът да се смекчи до известна степен”, казва Каспер Буржеринг, старши секторен икономист в ABN Amro Bank NV.

„Но не е възможно да се смекчи напълно. Това ще окаже влияние върху предлагането на кафе занапред”, добавя той.