Трапезите на домакинствата по света отчитат ефектите от климатичните промени.

Докато студените региони стават по-топли, а топлите още по-топли, земеделието и риболовът се променят. Променящият се климат означава големи проблеми за хората, които си изкарват прехраната с отглеждане на култури и животни, и за всички останали, които купуват и ядат това, което те произвеждат.

Има победители и губещи. Има проблеми на богатите страни (по-малко треска и повече омари) и на бедните страни (суша и епидемии).

Основните световни хранителни продукти са поставени под заплаха, в това число пшеница и царевица, както и за определящите цели нации продукти, като вино и кафе. Независимо дали е вследствие на суша или потоп, нарушаването на предлагането може да се отрази на цените.

С нарастването на температурите, най-добрите условия за отглеждането на много култури се отдалечават от тропиците и от по-ниските земи към по-хладните високи части. Рибата и други подводни улови също мигрират към по-студени води, тъй като тяхната естествена среда се затопля.

Хубавото британско вино, което преди бе оксиморон, сега е реалност. Отглеждащите кафе в Индонезия, Етиопия и Перу местят дейността си на по-високо надморско равнище.

В Атлантическия океан и в Северно море британските траулери намират по-малко треска за популярното ястие Фиш енд чипс и повече сепия и аншоа. Великобритания е принудена да внася треска от Исландия, Китай и Норвегия.

“Много студената вода, в която нашите деди ловяха риба, се измести още повече на север, което означава, че сега трябва да внасяме по-голяма част от рибата, която ядем,” казва доктор Стивън Симпсън, преподавател по морска биология в Университета на Екзитър. “Когато ходим на почивка в Испания, пък често ядем британската риба.”

Благословени от климата

Не за всички положението е толкова лошо. От ситуацията се облагодетелстват основно по-хладните северни райони.

“Районите, в които хранителните продукти се отглеждат най-ефективно, се изменят,” казва Джейсън Клей, вицепрезидент на World Wildlife Fund (WWF), който има над 4 десетилетия опит в тази сфера.

Районът, в който в САЩ отглеждат царевица - между Охайо и Дакота, се мести към границата с Канада, която в някои части на страната вече отглежда повече култури, отколкото преди, казва той.

Русия се радва на добри реколти от пшеница, отчасти поради факта, че рекордно високите температури повишават добива. Това допринася за свръхпредлагането в световен мащаб, което пък натиска цените надолу.

В САЩ в Северна Дакота сезонът вече е по-дълъг, а някои фермери в Калифорния засаждат кафе.

В близост до крайбрежието на щата Мейн, уловът на омари е по-голям, от когато и да било. Ако температурите продължат да нарастват, това може да навреди на популацията на омарите в идните десетилетия, но засега ракобразните се все още се размножават в големи количества.

Английското пенливо вино печели международни награди, тъй като климатът в някои райони на страната започва да прилича на този във френската област Шампан. В същото време Полша отглежда сортовете шардоне и пино ноар.

Пропуснати ползи

За мнозина обаче промените са лоша новина.

По-високите температури насърчават развитието на вредители и гъби. Заради сушата и влажността фермерите в САЩ и Канада се борят с отровни гъби, които унищожават реколтите им.

Отглеждащите кафе се сблъскват с все повече вредители, като бръмбари, докато епидемичните болести, като листна ръжда, създават проблеми в Централна Америка и Колумбия.

Екстремните метеорологични събития също оказват влияние. Във Франция неприятното време не се отразява добре на винарните в Бордо, като пролетните слани увреждат лозята, а летните бури водят до изгниване на гроздето в Шампан.

Общото производство на вино в страната не е било толкова ниско от 60 години насам.

Обречени на жажда, или Денят нула„Денят нула“ далеч не застрашава само Кейптаун

В Калифорния лозята бяха засегнати от бушуващите горски пожари през миналата година. Преди две години сушата в Африка създаде сериозни проблеми при отглеждането на царевицата от Етиопия до Южна Африка.

Бразилия, която е водещият производител на кафе в света, също се бори със суша в последните няколко години, което ограничи производството. Учени предупреждават, че районите, които ще продължат да бъдат благоприятни за отглеждането на кафе, ще намаляват с увеличаването на температурите, пише Bloomberg.

Въпрос на вкус

Не толкова непосредствено катастрофален е ефектът върху качеството и вкуса.

Кафените зърна от сорта Арабика са най-чувствителни на промени в количеството на валежите и температурата. Дръвчетата обикновено се отглеждат при голяма надморска височина, където по-хладното време позволява на кафето да узрява по-бавно и да развива по-добри киселинни качества и сладост.

“Когато температурите нарастват, както се случва от години в много от произвеждащите кафе страни, заради топлината кафето узрява прекалено бързо, като така губи част от аромата си”, казва Джамал Гави, консултант по климатичните промени в Джакарта.

При пшеницата, докато някои региони се облагодетелстваха от по-големите реколти, части от Европа и САЩ отчитат намалени количества протеин в зърното, вследствие на внезапните проливни дъждове.

Глобално разделение

Климатичните промени носят сериозни усложнения за държавите около екватора и в тропиците, чиито икономики и население разчитат на земеделието повече, отколкото останалите държави.

Природните бедствия струват на фермерите в по-бедните страни милиарди долари годишно под формата на изгубена реколта и животни, а положението се влошава заради климатичните промени.

Много държави в Подсахарска Африка зависят от една-единствена култура — Етиопия разчита на кафето за една трета от общия си износ, а половината от приходите на Малави от износ са от тютюн.

Сътресенията по отношение на предлагането на храни имат силата да изселват хора и да дестабилизират правителства, както показаха бунтовете в над 70 страни в периода 2007—2008 г..

Държавите, които разчитат на вноса на храни, много от които се намират в Близкия изток и Африка, са уязвими от неща, които се случва на далечно разстояние от тях, но водят до увеличаване на цените на основни хранителни продукти.

Сушата в страните, които отглеждат най-много култури - от САЩ и Русия до Бразилия, може да има сериозен ефект върху международните цени и в някои случаи да доведе до политическо и социално недоволство. Както Европа открива, такива отчаяни хора не могат да бъдат спрени от граници.

“Ще има някои победители, но според мен ще има много повече губещи и много от тях, ако не и повечето, ще бъдат в тропиците,” казва Клей. “По-големият проблем е, че всички ще трябва да се приспособяване, а въпросът е колко бързо.”