Внимание: Шоколадът е на изчезване
Това е перспектива, която плаши мнозина. По време на Салона на шоколада в Париж професионалисти в сектора бяха единни относно опасностите, породени от затоплянето на климата за производството на какао до 20 години.
„Има реален риск от недостиг“, предупреждава Кристиан Сила, агроном от Центъра за международно сътрудничество в агрономичните изследвания за развитието, цитиран от френския вестник Parisien.
Нарастващо търсене и значително обезлесяване
Производителите се безпокоят най-вече от сушата в Африка, която засяга двете основни страни производителки – Кот д'Ивоар и Гана. Сушата може да се окаже все по-често явление в идните години.
Последиците от това са по-малки какаови зърна, които ще дават по-малко какаово масло, припомня изданието 20 Minutes.
Към това тревожно положение се добавя и вирусът на ускорения растеж, който засяга какаовите дървета. Тази болест „се предава от насекомото лъжещитоносна въшка, която обича сухия въздух“, уточнява Кристиан Сила.
Parisien допълва, че търсенето нараства постоянно в последните години, благодарение главно на индийския и китайския пазар. За да му отговорят, какаовите култури продължават да растат и да се разширяват в Западна Африка, Индонезия, Мексико и Доминиканската република.
В тези страни се осъществява и масово обезлесяване, което ускорява затоплянето на климата. Над 80% от горите в Кот д'Ивоар са изчезнали между 1960 и 2010 г.
“За момента реколтата се запазва на задоволителни нива, защото продължава разширяването на земите, заделени за тези растения. Но климатичните промени могат да задълбочат проблема още повече“, страхува се Кристиан Сила.