Всяка чаша изпито кафе, съдържащо кофеин, намалява риска от развитие на депресия с 8%, казва философът и психолог Берит Брогаард.

Мнозина вероятно не са удивени от факта, че кафето оказва ред позитивни въздействия върху настроението. Главно го използваме за старт на деня, а също така и в течение на работния процес, за да ни ободрява.

В същото време кафето носи други ползи, които не са свързани с настроението. Много изследвания показват, че горещата напитка е способна да предотврати лека и умерена депресия – разстройство, което поразява 15% от населенито в страните с високо ниво на доходите.

Неотдавна учени от медицинския колеж към университета в Циндао, Китай, анализираха резултатите от 15 изследвания, свързани с отношението между консумацията на кафе и депресията.

Така бе установено, че всяка чаша изпито кафе, съдържащо кофеин, понижава риска от развитие на депресия с 8%.

Засега не е известно как точно напитката се противопоставя на депресията. Изследователите предполагат, че са възможни два механизма.

Смята се, че депресията е следствие на ниското ниво на серотонина. Има и друга хипотеза. Ако й се вярва, то депресията е резултат от лоша имунна реакция, която води до възпаление на мозъка.

Китайските изследователи смятат, че кафето е способно да намали възпалителния процес, благодарение на комбинация от антиоксиданти.

Друга хипотеза гласи, че антидепресивният ефект на кафето е обусловен от съдържанието на кофеин. Последният представлява психостимулатор, който повишава бодростта и мотивацията.

Когато се събуждаме и бодърстваме след пълноценен нощен сън, в централната нервна система има малко аденозин. В рамките на няколко часа след събуждането той бавно се натрупва и активира рецептори, които провокират сънливост, а също така липса на мотивация и енергия.

Подобно на аденозина, кофеинът се свързва със същите рецептори в централната нервна система. За разлика от него, той не ги активира. Блокира рецепторите, като им пречи да понижат мотивацията и енергичността.

Това въздействие обяснява как консумацията на кафе ни помага да оставаме бодри в краткосрочен план. Не дава разяснение обаче защо намалява риска от депресия в дългосрочна перспектива.

Как климатичните промени влияят на семейната трапезаДокато студените региони стават по-топли, а топлите още по-топли, земеделието и риболовът се променят. Променящият се климат означава големи проблеми за хората, които си изкарват прехраната с отглеждане на култури и животни, и за всички останали, които купуват и ядат това, което те произвеждат

Китайските изследователи смятат, че кафето подпомага по-ефективното изработване на допамин. Свързва се с аденозиновите рецептори и повишава количеството му. Допаминът на свой ред се свързва с допаминовите рецептори в участък от мозъка, който отговаря за вземането на решения, мотивацията и др.

Две типични характеристики на депресията са ангедония – неспособност да чувстваме удоволствие, и отсъствие на мотивация. Ако кафето спомага за подобряване на мотивацията и способността да чувстваме удоволствие, то има логика да действа и срещу депресията.