Много хора не обичат да мият съдове и точно затова оставят чашата си от кафе на плота. Все пак това е чаша от напитка, няма какво да й се случи до утре.

Адам Поснър, доктор по медицина в Rockville, коментира пред Reader's Digest, че ако пиете кафето си черно - без мляко и без захар, няма опасност да се натрупат бактерии, особено ако оставите чашата да изсъхне.

Всъщност това прави и доктор Поснър. Той пие кафето си черно и не мие чашата си всеки ден.

"Не се разболях ", казва той, "... все още." Независимо от това, неговият мениджър не харесва това и доктор Поснър започва да си задава въпроса дали миенето на чашата няма да подобри вкуса на кафето.

Говорейки за офис културата обаче, изследванията от Университета в Аризона показват, че когато оставяте чашата си в обща кухня, рискувате да изпиете с кафето и много вредни бактерии. И не само защото вашите колеги може да объркат чашата ви.

Според д-р Бинджия Ганди, директор по интеграционната медицина в Атланта, немиенето на чашата е много нехигиенично и може да доведе до образуване на мухъл.

"Бактериите, вирусите и гъбичките са навсякъде", посочва специалистът по инфекциозни заболявания д-р Айлийн М. Марти. "Те летят във въздуха и могат да попаднат в чашата ви и да се развиват във времето, когато сте я оставили."

И ако добавите мляко в кафето или имате склонност да топите бисквитки в него, осигурявате перфектната среда за микробния живот. Това не само може да причини инфекция, но и да предизвика алергична реакция.

Ако все пак не искате да миете чашата си, правете го само у дома и то при условие, че не сте слагали мляко и захар. Д-р Поснър твърди, че няма проблем и стига до заключението, че дори това прави вкуса на кафето по-добър.